Vinales: Yamaha mora biti boljša v dežju

Avtor prispevka: , objavljeno 12. septembra 2017 .

Maverick Vinales meni, da morajo fantje pri Yamahi izboljšati formo motocikla M1 na mokri stezi, če želijo s Špancem osvojiti letošnji naslov svetovnega prvaka.

Vinales je težko dirko v deževnem San Marinu končal na četrtem mestu, posledično pa zdaj v točkovanju prvenstva za Marcom Marquezom in Andreo Doviziosom, ki si vodstvo delita, zaostaja za 16 točk, do konca sezone pa je še pet dirk. Španec je tudi v Misanu dirkal s prototipom šasije za prihodnjo sezono, s katero je dirkal tudi v Silverstonu, z njo pa je po svojih besedah spet odkril zmagovalno formo z začetka sezone. V soboto je na kvalifikacijah osvojil najboljši štartni položaj, njegov prvi po junijskih kvalifikacijah v Mugellu, toda na dirki so bili od njega hitrejši tako Marquez, kot Dovizioso in pa Danilo Petrucci ter Jorge Lorenzo, zato meni, da je po napredku na suhi stezi potrebno najti še izboljšave na mokri.

“Na suhi stezi smo se kar precej izboljšali, postali smo konstantni,” je dejal Vinales. “S trdo gumo, ki mi sicer ni všeč, sem na zadnjem prostem treningu našel dober ritem. Zdaj se moramo izboljšati še na mokri stezi, saj sta Marc in Dovi vedno hitrejša od mene na mokrih dirkah in če želim postati prvak, moram biti tudi jaz zraven. Prednji del je bil kar dober, precej podoben, kot na suhi stezi. Toda zadnji del je problematičen, saj nam manjka oprijema. Še posebej v levih ovinkih je motocikel precej drsel, zato se nisem mogel dovolj nagibati. Med dirko sem se s kolenom na stezo naslonil le štiri ali petkrat. V Misanu sem bil četrti, naslednjič pa upam, da bomo nastopničkah. V suhih pogojih sem zelo samozavesten, zato upam, da bo v Aragoniji vse normalno, da se bom lahko boril z njima,” je še dodal.

Valentino Rossi je zaradi poškodbe noge moral izpustiti dirko v domačem Misanu, izpustil pa bo tudi dirko v Aragoniji, s čimer so njegove možnosti za osvojitev letošnjega naslova praktično izginile. Vinales je tako edini Yamahin up, da letos osvojijo naslov prvaka med dirkači. 22-letni Španec je ob Rossijevi odsotnosti na razpolago imel dva okvirja letnika 2018, toda sam pravi, da mu to ni prineslo večje prednosti, saj ni imel moštvenega kolega, s katerim bi primerjal telemetrične podatke. “Ko se bo Valentino vrnil, bo precej bolje za vse,” je povedal. “Valentino zelo dobro pozna motocikel in ve, kako ga nastaviti, da je hiter. Tudi zame je tako lažje, saj lahko primerjam zbrane podatke. Če je moštveni kolega hitrejši od tebe, lahko vidiš, koliko hitreje še lahko pelješ in veš, kje so meje. Minuli konec tedna sem lahko malce več eksperimentiral z nastavitvami, saj zaradi dveh enakih šasij nisem izgubljal časa, toda tako ali tako vemo, kako biti hiter s to šasijo in kakšne nastavitve potrebujemo, zato mi to ni veliko pomagalo,” je zaključil Vinales.

Foto: Yamaha