Vinales v Silverstonu do dominantne prve zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 4. septembra 2016 .

Maverick Vinales si je na VN Velike Britanije s Suzukijem privozil prvo zmago v elitnem razredu MotoGP. Dirko je zaznamoval borbeno razpoloženi Marc Marquez ki se je v srednjem delu dirke boril z Valentinom Rossijem, nato pa še s Calom Crutchlowom za drugo mesto, pri čemer je napravil napako in padel na peto mesto.

V cilj je tako na drugem mestu pripeljal Crutchlow, tretji je bil Valentino Rossi.

To je bila tudi prva zmaga za moštvo Suzukija po letu 2007, ko je v Franciji zmagal Chris Vermuelen.

Marquezovo vodstvo v točkovanju prvenstva pred Rossijem se je tako zmanjšalo za tri točke.

Dirka je bila po prvem krogu prekinjena zaradi grdih padcev Pola Espargaroja in Lorisa Baza, ki sta v sklopu ovinkov Maggotts trčila. Nesrečo je sprožil dotik med Espargarojem in Danilom Petruccijem, ki je odpejal naprej, Espargaro pa je z mesta padca odšel na nosilih. Precej slabše je kazalo Bazu, ki so ga odpeljali v zdravniški center na podroben zdrvniški pregled.

Po ponovljenem štartu je bila dirka skrajšana na 19 krogov, Vinales pa je s tretjega mesta takoj skočil v vodstvo, ko je brezkompromisno prehitel Rossija in Crutchlowa. Španec je zatem le še povečeval prednost, delo pa so mu tekmeci olajšali kar sami, ko so se zapletli v medsebojne dvoboje.

Crutchlow je odbil vse napade Rossija in Marqueza in se na koncu veselil drugega mesta pred domačimi gledalci. Rossi je v cilj pripeljal na tretjem mestu, potem ko je izgubil razburljiv dvoboj z Marquezom, a je mesto pridobil, ko je dirkač Honde v boju za drugo mesto zapeljal s steze in padel na peto mesto. V zadnjem krogu je prehitel Danija Pedroso in tako dirko končal kot četrti, Pedrosa pa je bil torej peti. Andrea Dovizioso in Aleix Espargaro sta bila pretrd oreh za neuglašenega aktualnega prvaka Jorgeja Lorenza, ki je bil šele osmi. Prvo deseterico sta zaključila Petrucci in Alvaro Bautista.

Andrea Iannone je bil na poti k še eni uvrstitvi na stopničke, a je le nekaj krogov pred koncem dirke padel.