Vinales prestop k Yamahi označil kot napako

Avtor prispevka: , objavljeno 8. januarja 2022 .

Maverick Vinales je v nedavnem intervjuju priznal, da njegov prestop k Yamahi leta 2017 ni bil pravi korak v njegovi karieri. Španec je v minuli sezoni predčasno zapustil moštvo iz Iwate in se preselil k Apriliji.

Nezadovoljstvo in slaba energija znotraj njegovega dela moštva javnosti nista bili skriti. Španec je namreč že v preteklosti večkrat javno kritiziral pomanjkanje podpore moštva. Tudi zmaga na uvodu sezone v Katarju ni prinesla spremembe na bolje. Rezultati na nadaljnjih dirkah so bili ponovno podpovprečni, na oder za zmagovalce je ponovno stopil šele konec junija na Nizozemskem.

Prav velika nihanja v formi so najbolj zaznamovala njegovo obdobje pri Yamahi. Na dober dan je bil namreč lahko praktično nezaustavljiv, a kadar se stvari niso odvijale po njegovih željah je bil daleč od najboljših. Lonec je počil na veliki nagradi Štajerske, kjer je med dirko z agresivnim vedenjem želel poškodovati pogonski agregat. Po tem dogodku je bil najprej suspendiran s strani moštva nato pa so predčasno prekinili sodelovanje. Vinales je tako že v Aragonu nastopil za Aprilijo.

Kljub vsemu kar se je dogajalo pa Španec kot priznava do japonskega moštva ne goji nobenih zamer.

“Nič slabega ne morem reči o njih. Imel sem na voljo odličen motocikel. Še sam ne razumem kako, da nam ni steklo. Na nekaterih dirkah sem bil nepremagljiv na drugih pa zadnji.”

Epidemija spremenila njegove prioritete

Želja po novem izzivu naj bi se sicer izvirala že iz začetka epidemije, ko se je poročil ter dobil hčerko.

“Spremenil sem svoje prioritete. Ko imaš družino spremeniš pogled na svet. Lepo je zmagovati, toda želel se si nekaj več. Želim čutiti podporo moštva. Zato sem se tudi odločil prestopiti k Apriliji. Italijansko moštvo je drugačno od japonskega. Vedno sem imel dobre odnose z japonskimi moštvi. Rad imam namreč njihovo hrano in kulturo. Želel pa sem si čutiti to gorečo podporo znotraj moštva., da le to verjame vate.”

“Možnost, da lahko pomagaš moštvu priti nekoliko iz ozadja na vrh je izjemno velika motivacija. Seveda si želim biti prvak, toda doseči nekaj izjemnega kot je denimo preboj Aprilije na vrh je še bolj posebno.”

Španec je v moštvu Aprilije ponovno združil moči z Aleixom Espargaro, ki naj bi imel pomembno vlogo pri njegovi odločitvi o prestopu.

Odhod iz Suzukija je bila napaka

Ne želim govoriti o preteklosti, ker vem, da sem naredil napako, ko sem zapustil Suzuki. Ustvarili smo izjemno moštvo, toda takrat bil Yamahin motocikel zmagovalni. Sprejel sem odločitev, pravilno ali ne. Me pa je to na koncu pripeljalo do mesta, kjer sem sedaj srečen. Ponovno sem pridobil motivacijo in veselje do dirkanja. Povsem nasprotno kot lani ko sem že v petek prišel na dirkališče slabe volje ter brez energije. Še vedno lahko veliko ponudim športu.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish