Vinales in Marquez podpirata odpoved kvalifikacij

Avtor prispevka: , objavljeno 26. marca 2017 .

Maverick Vinales in aktualni svetovni prvak Marc Marquez sta podprla odločitev vodstva dirk, da se sobotno dogajanje zaradi pogojev na stezi odpove. Močan dež je za sabo na stezi pustil veliko vode. Medtem ko je bila na nekaterih mestih sicer povsem suha, so bile izletne cone polne vode, pa tudi v nekaterih ovinkih so preko proge tekli potočki.

Zadnji prosti trening je bil nekoliko prestavljen, kmalu pa je padla odločitev, da se vse sobotno dogajanje odpove, medtem pa so se štartna mesta razdelila na podlagi združenih časov vseh treh prostih treningov.

Posledično bo dirko s prvega mesta prvič v karieri začel Vinales. “Pogoji so bili težki, saj steza ni bila primerna za suhe gume, niti za dežne,” je povedal dirkač Yamahe. “Preveliko tveganje bi bilo, če bi vozili in verjamem, da bodo nekateri dirkači razočarani, drugi bodo bolj veseli, toda varnost je na prvem mestu. Pogoji so bili težki, kar je pravzaprav za Katar nenavadno.”

Med tistimi manj zadovoljnimi je zagotovo Vinalesov moštveni kolega Vlentino Rossi, ki bo dirko moral začeti z desetega mesta, toda tudi Italijan je priznal, da bi bilo nemogoče dirkati v takšnih pogojih. “Zame razplet ni najboljši, saj moram dirko začeti v ozadju, toda odločitev je bila pravilna,” je povedal sedemkratni prvak najvišjega razreda motociklizma. “Danes ne bi mogli odvoziti četrtega treninga. Steza je bila na pol popolnoma mokra in na pol suha, tako da nebi vedeli, katere gume izbrati, poleg tega pa je bilo zelo nevarno. Druge izbire vodstvo niti ni imelo,” je še dodal Rossi.

Odločitev je podprl tudi aktualni svetovni prvak Marc Marquez, ki bo obrambo naslova začel s tretjega mesta. “Danes bi se morali še malce pripraviti na dirko, toda proti vremenu smo nemočni,” je povedal Španec. “Varnost je na prvem mestu in bilo je prenevarno. V petek ponoči in v soboto zjutraj je močno deževalo, kaj bo danes pa bomo še videli. To, da bom dirko začel iz prve vrste je dobro, le način na katerega sem prišel do tega mesta ni najboljši. Toda še vedno je dober rezultat in na dirki se bom poskušal boriti za stopničke,” je še povedal petkratni svetovni prvak.

Foto: Honda