Villeneuve: FIA ščiti Verstappna

Avtor prispevka: , objavljeno 30. avgusta 2016 .

Nekdanji prvak formule ena, Jacques Villeneuve je ostro kritiziral vožnjo Maxa Verstappna, še bolj pa dejstvo, da komisarji mlademu Nizozemcu očitno spregledajo marsikaj, saj naj bi s tem želeli vzbuditi zanimanje za ta šport.

“Tukaj je težava FIA, saj zgleda, da ga komisarji ščitijo,” je brez dlake na jeziku povedal Villeneuve. “Radi bi iz njega naredili novo zvezdo. V Nemčiji je naprimer spreminjal smer vožnje na zaviranju, zato je Nico Rosberg zaviral prepozno. Zapeljala sta malce bolj na široko in Rosberg je dobil kazen,” se je Villeneuve spominjal dogodka, ko so komisarji presodili, da je Rosberg Verstappna zrinil s steze in ga kaznovali.

Verstappen pa je na zadnji dirki v Belgiji s poznim zaviranjem podobno s steze zrinil Kimija Raikkonena, po dirki pa priznal, da je bil manever, ki pri komisarjih ni bil niti pod drobnogledom, celo nameren, saj naj bi mu dirkač Ferrarija uničil dirko.

“Nekaj je močno narobe,” je dogodke komentiral Villeneuve. “Pred dvajsetimi leti bi ga nekdo pognal v drevo. Njegovi manevri v Belgiji so šli čez mejo. Že v nižjih kategorijah dirkanja, kot je GP2, dirkači vedo, da se takšen manever v prvem ovinku lahko končal le s trčenjem, saj na notranji strani ni prostora.

Po tako slabem štartu se moraš sprijazniti, da si izgubil nekaj mest. Toda najhujše pa ni to, kako je vozil, ampak njegove izjave po dirki, ki je trdil, da so mu drugi uničili dirko. Dobro je vedel, da je veliko tvegal in da semu tveganje ni izšlo. Uničil si si dirko, uničil si jo njima, tako pač je. Nesprejemljivo pa je tudi to, kar je na ravnini Raikkonenu naredil dvakrat in enkrat Vettlu. Umiriti se mora, saj bo s takšno vožnjo nekoga ubil.

Dirkačev ne moreš kar riniti s steze ali jim na ravninah pri hitrosti nad 300km/h popolnoma zapreti poti in jih prisiliti, da zavirajo,” je pojasnil Villeneuve, ki pravi, da je neizprosno dirkanje dobrodošlo, toda na neki točki ostane prenevarno.

“Vem, da Max v karavani ne išče prijateljev, kar me ne moti, toda kljub temu moraš pokazati nekaj spoštovanja. Dobro, trdo dirkanje, kot je dejal Kimi, je dobrodošlo, toda pokaži spoštovanje,” pravi Kanadčan, ki dvomi, da se bo Verstappen kaj kmalu umiril. “Seveda ne. Vsako dirko je hujši.”

Prvak sezone 1997 je dejal, da bi pred 20 leti dirkači stvari vzeli v svoje roke in ga disciplinirali po svoje. Tega pa v današnjih časih, po njegovem mnenju,, ne moremo pričakovati: “Ne, saj bi takoj ostali brez superlicence. Formula ena je zelo politično okolje, zato se to ne bo zgodilo. Bi pa moral službo izgubiti kateri izmed komisarjev, tako kot se je to zgodilo na olimpijskih igrah z nekim sodnikom, saj so bile nekatere stvari v Belgiji povsem nesprejemljive.”

Foto: Red Bull

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish