Villeneuve: Če bi Raikkonen zadel Bottasa, bi dobil nižjo kazen

Avtor prispevka: , objavljeno 10. julija 2018 .

Svetovni prvak sezone 1997, Jacques Villeneuve je prepričan, da bi Kimi Raikkonen na VN Velike Britanije v Silverstonu dobil nižjo kazen, če bi trčil z Valtterijem Bottasom in ne z Lewisom Hamiltonom. Raikkonen se je v tretjem zavoju prvega kroga dirke zadel s Hamiltonom in Britanca zavrtel, za to pa prejel deset sekundno kazen, medtem ko je Sebastian Vettel pred tremi tedni na enak način trčil z Bottasom in bil za to kaznovan z nižjo, pet sekundno kaznijo.

Villeneuve je dejal, da Raikkonenova kazen lepo izrazi nekonstantnost odločitev komisarjev formule ena. “Ne razumem, zakaj je kazen enkrat pet sekund, drugič deset, tretjič pa ne kaznujejo nikogar,” je dejal Kanadčan. “To ni prav, saj gre za dirkanje. Ne maram kazni za dirkaške napake. Kazni bi morali deliti za umazano ali neumno vožnjo, kar je nekaj povsem drugega. Ker smo bili v Veliki Britaniji in ker je bil vpleten Lewis, so se odločili, da je primerna kazen deset sekund. Če bi bil na njegovem mestu Bottas, bi dobil pet sekund, v tem je težava.”

Kanadčan je izpostavil tudi trčenje med Raikkonenom in Maxom Verstappnom na VN Avstrije, kjer je Nizozemec v prvem krogu dirke zadel Finca v Ferrariju in ga nato prehitel, a za dotik ni bil kaznovan. “Včasih vidite incidente, kot ko je Verstappen dregnil Raikkonena v Avstriji. Zakaj tam ni bilo nobene kazni? Samo zato, ker Kimija ni odneslo s steze? Bi padla kazen, če bi Kimija zavrtelo? To ni prav. Važno je dejanje, ne posledica tega dejanja.”

Zanimivo pa je Villeneuve ocenil, da je Hamilton s trčenjem celo pridobil, saj je spremenil taktiko in na koncu dirke imel novejše gume, od moštvenega kolega Bottasa. “Če ne bi prišlo do trčenja bi se celo dirko vozil na tretjem mestu in tam tudi končal, saj se mu dirkači pred njim ne bi umaknili s poti, z vožnjo za njimi pa bi uničil gume. Tako se mu je izšlo bolje, saj je zadnji komplet gum nadel kasneje, zato je imel v primerjavi z Bottasom boljše gume. Po slabem startu dirke je v cilj pripeljal na drugem mestu, tako da je s tem lahko zadovoljen, saj na tej dirki ne bi zmagal. Tako se mu res ni treba pritoževati,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish