VIDEO: Singapur 2008. Kako je Renault Massi ukradel naslov prvaka

Avtor prispevka: , objavljeno 12. septembra 2017 .

28. septembra 2008 je Fernando Alonso na VN Singapurja dosegel skoraj neverjetno zmago, potem ko je dirko začel s petnajstega mesta. Nekateri so hvalili Španca, drugi niso mogli verjeti njegovi sreči, kasneje se je izkazalo, da so slednji imeli prav. Nastala je afera “crashgate”.

Felipe Massa si je v soboto na kvalifikacijah priboril najboljši štartni položaj za prvo nočno dirko v formuli ena. Brazilec v Ferrariju je vodil tudi po štartu, a v dvanajstem krogu se mu je vse skupaj zalomilo. Renaultov dirkač Nelson Piquet mlajši je trčil v zid in razbil svoj dirkalnik, ki je obtičal na težko dostopnem mestu. Na stezo je zapeljal varnostni avto, tik pred tem pa je Alonso nenavadno hitro opravil s postankom. Prednost opravljenega postanka je bila proti tekmecem ogromna in Španec je relativno lahko prišel do zmage. Kasneje se je izkazalo, da je bilo vse skupaj zrežirano, saj sta Pat Symonds in takratni šef moštva, Flavio Briatore Piquetu naročila, kdaj in kje mora razbiti dirkalnik.

Massa, ki je ob prihodu varnostnega avtomobila na stezo zapeljal na postanek, je v zmedi naredil napako in prehitro spreljal z mesta, kjer so mu v dirkalnik še vedno točili gorivo. Mehaniki so mu cev naknadno odstranili na izvozu iz boksov, Brazilec pa se je v dirko vključil šele na zadnjem mestu. Tisto sezono je Lewis Hamilton z nekaj sreče v Braziliji za eno samo točko osvojil svoj prvi naslov prvaka, za katerega mnogi menijo, da bi moral pripasti nesrečnemu Brazilcu. Nekaj mesecev zatem je Massa dejal, da bi morali rezultate dirke razveljaviti. “To je bil rop,” je bil prepričan. “Zrežirali so rezultat dirke in to ni prav, saj je ta dirka vplivala na potek prvenstva in jaz sem izgubil.”

 

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish