VIDEO: Raikkonenov kvalifikacijski krog v Imoli 2005

Avtor prispevka: , objavljeno 31. oktobra 2020 .

Kimi Raikkonen je edini dirkač letošnjega prvenstva Formule 1, ki je že kdaj dirkal v Imoli. Finec, ki je svojo kariero v F1 začel v sezoni 2001, je tam kot dirkač moštva Sauber in kasneje McLaren Mercedesa, odpeljal šest dirk, na katerih pa ni zabeležil nobene zmage, edina uvrstitev na stopničke in njegov najboljši rezultat pa je dosegel leta 2003, ko je v cilj pripeljal na 2. mestu, med Ferrarijevima dirkačema, zmagovalcem dirke Michaelom Schumacherjem in Rubensom Barrichellom.

Sezona 2005 je bila precej drugačna od vseh ostalih predvsem zaradi poteka dirkaškega konca tedna. Štartna mesta so bila namreč določena na podlagi seštevka dveh hitrih krogov. Enega so v tako imenovanih shootout krogih dirkači odpeljali v petek, drugega pa v soboto, na voljo pa so obakrat imeli le en poizkus, vsak dirkač pa je bil na stezi v svojem krogu povsem sam. Sezona je obsegala takrat rekordnih 19 dirk.

Dirka je sicer potekala, kot ponavadi, le da so dirkači celotno dolžino dirke odpeljali brez postankov v boksih, na istem kompletu gum s katerim so odpeljali sobotni hitri krog.

Zato smo za onboard predstavitev tudi izbrali prav enega izmed kvalifikacijskih krogov iz sezone 2005, zvok dirkalnika s trilitrskim V10 motorjem pa je le še dodaten bonus.