VIDEO: Bizarna zmaga Schumacherja v Silverstonu 1998

Avtor prispevka: , objavljeno 30. junija 2015 .

Dirko za VN Velike Britanije je zagotovo zaznamovala ta bizarna, ter po mnenju mnogih nezaslužena zmaga Michaela Schumacherja. Nemec je dva kroga pred koncem dirke dobil kazen 10 sekundnega postanka v boksih zaradi prehitevanja Alexa Wurza med varnostnim avtomobilom v 43. krogu, na služenje le te pa je zapeljal ob koncu zadnjega kroga dirke.

Ker se je Ferrarijeva garaža in tako tudi Schumacherjevo mesto za postanek nahajalo za ciljno črto, je obveljalo, da je na dirki zmagal, saj je prevozil ciljno črto medtem ko se je peljal na kazenski postanek.

Dejstvo, da kazni ni odlužil, je zmotilo marsikoga, toda pri Ferrariju so se zagovarjali, da bi moral dirkač kazen prejeti v 25 minutah od storjenega prekrška, obvestilo pa so prejeli 31 minut po prekršku, dodali pa so, da je bilo na roke napisano obvestilo tako nejasno napisano, da niso vedeli ali je njihov dirkač dobil kazenski postanek 10 sekund, ali pa naj bi se 10 sekund prištelo k njegovemu končnemu času.

Komisarji so se nato odločili za slednji ukrep, a ker so pravila velevala, da takšno kazen dobi dirkač za prekršek v zadnjih 12 krogih dirke, kar pa tu ni bil primer, so kazen na sploh razveljavili in Schumacher je za prekršek ostal nekaznovan.

Pri moštvu McLaren, edinemu pravemu tekmecu Ferrarija, so menili, da je Ferrari namerno odlašal s služenjem kazni in je tako izigral pravila, toda pritožbo je mednarodna avtomobilistična zveza FIA zavrgla.

Trije vpleteni komisarji so zaradi te dirke kasneje izgubili službo, FIA je spremenila pravila glede služenja kazni, Michael Schumacher pa je slavil eno izmed 91 zmag v formuli ena, ki pa mu na koncu sezone vendarle ni pripomogla k osvojitvi naslova prvaka. Tega je na koncu s 14 točkami prednosti osvojil Mika Hakkinen, ki je na omenjeni dirki zaradi ravnanja komisarjev ostal brez zmage in se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Nekako pravično, mar ne?

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish