Vettlu tudi Monza

Avtor prispevka: , objavljeno 7. septembra 2013 .

Q1

Kvalifikacije za veliko nagrado Italije je kot prvi pričel Esteban Gutierrez, kateremu so počasi sledili tudi nekateri ostali, a pravo akcijo smo na stezi videli šele po petih, šestih minutah. Na vrhu smo najprej videli Vergna, a kaj kmalu je najhitrejši krog postavil Alonso. Seveda se je vrstni red vse skozi spreminjal, zanimivo pa deset minut pred koncem na stezo še ni zapeljal Vettel, Webber pa je zasedal šele deseto mesto.

V drugi polovici prvega dela kvalifikacij smo videli kar nekaj voženj. Na stezo so namreč zapeljali prav vsi, na vrh pa je prišel Vettel pred Rosberga in Hamiltona. Zelo hiter je bil vse skozi tudi Vergne, a zanimajo nas seveda tisti z ozadja. Izven šestnajsterice so tako ostali Chilton, Bianchi, Pic, Van der Garde, Bottas in Gutierrez.

Q2

V drugi del kvalifikacij je kot prvi zapeljal Ricciardo, hitro a so se mu pridružili še Hulkenberg, Di Resta, Vergne in Maldonado. Seveda so se hitro pridružili tudi ostali, na vrh pa sta seveda hitro prišla oba Ferrarijeva dirkača. Omeniti velja napako Hamiltona, ki je v uvodnem krogu naredil napako v Parabolici in rahlo zapeljal s steze na pesek, na srečo brez posledic.

V drugem delu drugega dela kvalifikacij nas je seveda zanimala prva deseterica, oziroma kdo ne bo v njej. Pet minut pred koncem sta bila tako brez časa še oba Red Bullova dirkača. Najprej je Webber prišel na drugo mesto, nato pa Vettel na prvo, zaradi česar so bili izven deseterice Sutil, di Resta, Perez, Gorsjean, Maldonado in Hamilton.

V zadnjih dveh minutah je bilo na stezi zares ogromno prometa, saj je bil v boksih le Fernando Alonso. Španec je zasedal drugo mesto za Vettlom in pred Webbrom, zaradi česar ni bil pod vprašanjem za preboj v zadnji del kvalifikacij. Vsekakor je izven deseterice ostal Di Resta, prav tako možnosti za napredovanje niso imeli Maldonado, Sutil, Grosjean, Hamilton in Raikkonen.

Q3

V zadnji del kvalifikacij sta med prvimi na stezo zapeljala oba Ferrarija, Massa pred Alonsom. Seveda je to na noge dvignilo vse tifosije ob stezi, a za konjenico iz Maranella so sledili še ostali, predvsem Vettel z Red Bullom. Zanimivo se je Alonso pritoževal po radijski zvezi, da ne želi voziti za Masso, predvsem pa ne tako zelo blizu. Po prvih krogih se je na vrh zavihtel Vettel pred Webbrom, tretje in četrto mesto pa sta zasedla Alonso in Massa pred Rosbergom.

Dve minuti pred koncem smo videli le šest dirkačev, ki so odpeljali hiter krog. Vsekakor pa so se v zadnjih minutah na stezo podali prav vsi. Zanimivo je Alonso zopet vozil za Masso, saj so želeli v ekipi, da bi nekaj pridobil z zavetrjem, a to Špancu očitno ni ustrezalo. Kljub vsemu je Alonso pospeševal, a v zadnjem zavoju je s steze odneslo Vergna, ki je vse nekoliko ustavil. Na koncu je prvo mesto zasedel Vettelp red Webbrom, Hulkembergom, Masso in Alonsom. Omeniti velja še šestega Rosberga, sedmega Ricciarda, osmega Pereza in Buttna, ter Vergna, ki sta zasedal deveto in deseto mesto.