Vettlu kanadska velika nagrada

Avtor prispevka: , objavljeno 9. junija 2013 .

Kanadsko veliko nagrado je večina dirkačev pričel z mehkejšimi pnevmatikami. Sam start je minil brez večjih zapletov, najbolje je seveda potegnil Vettel iz prvega štartnega položaja, sledil mu je Hamilton in za njim Rosberg ter Webber. Nekaj je torej izgubil Bottas, s katerim je kmalu opravil tudi Alonso. Nekaj prehitevanj smo videli tudi v ozadju, kjer se je lepo naprej prebijal Massa, ki je do tretjega kroga uspel priti do trinajstega mesta, vodilni Vettel pa je ob tem z najhitrejšimi časi povečeval svojo prednost. Po omogočitvi DRS-ja smo seveda pričakovali nekaj več prehitevanj, a do šestega kroga jih ni bilo kaj veliko. Prav zanimiva je bila gneča za Bottasom, ki nekako ni mogel voziti hitreje, zaradi česar ga je prehiteval Sutil, ki ga je ob tem zavrtelo, a Nemec je nadaljeval na trinajstem mestu za Masso. Sutila še nekdo nasadeil od zadaj in mu pri tem načel zadnje krilce, ter seveda poškodoval svoje prednje krilce. Sutil je seveda moral v bokse, zaradi česar je padel na dvajseto mesto, a tudi po postanku ostal z okvaro zadnjega krilca.

Zelo zanimivo je bilo spremljanje Masse, ki se je vse skozi prebijal in tesno prehiteval. Predvsem v dvanajstem krogu, ko je Raikkonen prehiteval Ricciarda je šlo za milimetre, saj je ob istem trenutku poizkušal tudi Felipe. Brazilec je uspel v naslednjem krogu, ko je Ricciardo tako ali tako zapeljal v bokse. Zanimivo pa je bilo tudi spredaj, kjer je Alonso lovil Webbra, a Avstralec je v štirinajstem krogu zapeljal v bokse po trše pnevmatike. V petnajstem krogu so se pričeli množični postanki, izmed vodilnih je na postanek zapeljal Rosberg, Vettel, Hamilton in Alonso pa so še kar nadaljevali. Vodilni Vettel je po sveže pnevmatike zapeljal v sedemnajstem krogu, sledil mu je Alonso, oba pa sta nadaljevala na drugem in petem mestu. Zanimivo je v osemnajstem krogu Massa še enkrat nadel mehkejše pnevmatike in tako nakazal bolj napadalno vlogo.

V devetnajstem krogu je Vettel s svežimi pnevmatikami pričel voziti hitreje od Hamiltona, ki pa je očitno želel vsaj en postanek izpustiti, a na postanek moral zapeljati v dvajsetem krogu. V dvajsetem krogu je zopet vodil Vettel pred Hamiltonom in Rosbergrom, ter Webbrom in Alonsom. Po postankih je Hamilton vozil tudi po sekundo na krog počasneje od Vettla, a povsem primerljivo z Rosbergom in Webbrom za njim. Nekoliko hitreje je vozil le Alonso, ki pa je bil kljub temu počasnejši od Vettla, a tudi po pol sekunde in več na krog hitrejši od prej omenjenih dirkačev pred njim. Na vse pretege se je trudil Massa, ki nekako ni mogel mimo Sutila, čeprav je bilo velikokrat zelo tesno.

Povsem na vrhu je osamljeno vozil Vettel, a za njim smo gledali najprej Hamiltona nato pa ogorčen troboj med Rosbergom, Webbrom in Alonsom. Najprej je poizkušal Webber, ki je za Hamiltonom kar cik-cakal. K oje Avstralec pred zadnjo šikano uspel, je Lewisa takoj na glavni ravnini prehitel še Fernando. V dvaintridesetem krogu je na postanek zapeljal Rosberg, ki naj bi po slišanem preko radijske zveze  s temi pnevmatikami vozil vse do konca dirke. Zanimivo je Mark Webber trčil ob Van der Garda, ki je mimogrede zaostajal za krog, a vseeno zasedal idealno linijo in morda celo nekoliko zapiral (ni nujno namerno) Webbra. Van der Garda je zavrtelo, Webber pa je izgubil del prednjega krilca na vstopu na glavno ravnino.

V osemintridesetem krogu se je pričelo Alonsovo lovljenje Webbra (Španec je postavil tudi najhitrejši čas dirke). V dvainštiridesetem krogu je Webber nareidl manjši napako, ko so mu blokirala kolesa. To je seveda izkoristil Alonso, ki se je Avstralcu močno približal in ga na glavni ravnini brez težav prehitel. Vprašanje je bila seveda obraba pnevmatik, katere je v triinštiridesetem krogu zamenjal Massa in sicer tokrat za trše, ter po postanku padel na dvanajsto mesto. V sedeminštiridesetem krogu si je prednje krilce najprej poškodoval in nato še izgubil Van der Garde. Van der Garde je namreč trčil s Hulkenbergom, pri izgubi krilca pa zapeljal nanj in tako dirko končal kar ob stezi.

Dvajset krogov pred koncem so se pričeli tudi zadnji postanki, na katera je nekoliko prej zapeljal Alonso, ki je nadaljeval na tretjem mestu. Prav tako je na postanek zapeljal tudi vodilni Vettel in za njim Hamilton. Po postankih je neverjetno hitro vozil Webber, ki je postavil najhitrejši krog na dirki in tako lovil Alonsa pred seboj. Ko je že vse kazalo na popolno prevlado Vettla, je Nemec opozoril nase. Sebastian je namreč sekal prvi zavoj, a iz boksov so mu sporočili, da naj nadaljuje in počasi zopet ogreje pnevmatike.

Deset krogov pred koncem je Fernando Alonso na tretjem mestu ujel drugega Hamitlona, pred obema je bilo tudi nekaj zaostalih za krog. Španec se je v dveh krogih prilepil na Hamiltona, ki ga je poizkušal prehiteti v lasnici in na najdaljši ravnini,  a nato uspel prehiteti na glavni ravnini. Fernando je seveda za Vettlom zaostajal več kot devetnajst sekund, do konca dirke pa je bilo samo šest krogov. Samo štiri kroge pred koncem je s steze odneslo Guttiereza, ki je dirkalnik »parkiral« na nevarnem mestu, zaradi česar so komisarji razglasili rumeno zastavo in s tem prepovedali uporabo DRS-ja. Dva kroga pred koncem so dirkalnik Guttiereza umaknili, zopet je bila uporaba DRS-ja, a na vrhu ni bilo pričakovati sprememb. Vettel je tako prišel do svoje prve zmage v Kanadi, sledil mu je Alonso pred Hamiltonom, četrto mesto je pripadlo Webbru, kateremu sta sledila Rosberg in Vergne. Med prvo deseterico so prišli še di Resta, Massa, Raikkonen in Sutil.

Rezultati dirke:
 1. Vettel     Red Bull-Renault      1h32:09.143
 2. Alonso     Ferrari          +  14.408
 3. Hamilton    Mercedes          +  15.942
 4. Webber     Red Bull-Renault      +  25.731
 5. Rosberg    Mercedes          + 1:09.725
 6. Vergne     Toro Rosso-Ferrari     +   1 krog
 7. Di Resta    Force India-Mercedes    +   1 krog
 8. Massa     Ferrari          +   1 krog
 9. Raikkonen   Lotus-Renault       +   1 krog
10. Sutil     Force India-Mercedes    +   1 krog
11. Perez     McLaren-Mercedes      +   1 krog
12. Button     McLaren-Mercedes      +   1 krog
13. Grosjean    Lotus-Renault       +   1 krog
14. Bottas     Williams-Renault      +   1 krog
15. Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari     +  2 kroga
16. Maldonado   Williams-Renault      +  2 kroga
17. Bianchi    Marussia-Cosworth     +  2 kroga
18. Pic      Caterham-Renault      +  2 kroga
19. Chilton    Marussia-Cosworth     +  3 krogi
20. Gutierrez   Sauber-Ferrari       +  7 krogov