Vettel: Zdaj nimamo kaj izgubiti

Avtor prispevka: , objavljeno 7. oktobra 2018 .

Sebastian Vettel je na dirki v Suzuki utrpel nov udarec v boju za letošnji naslov svetovnega prvaka. Nemec je po napaki moštva na kvalifikacijah dirko začel z osmega mesta in se nato hitro prebijal v ospredje, dokler ni naletel na Maxa Verstappna, s katerim sta se zapletla v ovinku Spoon. Tudi tokrat je kratko potegnil dirkač Ferrarija, ki se je zavrtel in dirko nadaljeval iz začelja, do konca pa se je uspel prebiti le do šestega mesta.

Lewis Hamilton na drugi strani ni imel nikakršnih težav in je gladko zmagal, ter za 17 točk povečal prednost pred Vettlom v prvenstvu, njegova prednost pa tako štiri dirke pred koncem sezone znaša 67 točk. Kljub temu, da je možnosti, da bi Hamilton ostal brez naslova, zelo malo, pa se Vettel ne bo predal. “Težko bo z našega položaja, toda kaj lahko izgubimo?” je povedal po dirki. “Dali bomo vse od sebe. Bomo videli, kaj bodo prinesle naslednje dirke, njegova prednost pa skorajda ne more biti večja. Ostaja še nekaj pomembnih podrobnosti na dirkalniku, ki jih moramo ugotoviti. Če se dirke odvijajo na tak način mu s tem podarjamo naslov na pladnju, toda po najboljših močeh se trudimo boriti.”

Štirikratni svetovni prvak pa pravi, da v moštvu kljub smoli na zadnjih dirkah, vlada borbeni duh. “Ko vstopim v garažo so vsi mehaniki pripravljeni dati vse od sebe. S tem me dodatno motivirajo. Za nami je težkih nekaj tednov, toda borbeni duh je v moštvu še vedno zelo močan,” je povedal Vettel, ki ne obžaluje prehitevanja Verstappna, ki se je izjalovil. “Vozil sem na polno, čeprav nisem želel tvegati vsega, da bi ga prehitel. Vedel sem, da je dobil kazen petih sekund, toda bili smo hitrejši. Na ravnini je polnil baterijo in sem ga lahko ujel, iz ovinka sem bil hitrejši. Pustil mi je prostor, toda ko me je videl se je odločil za obrambo, kljub temu, da sem bil na notranji strani. Vsakič, ko vidi da mu je nekdo blizu ali vzporedno z njim, poskuša voziti na meji tudi tam, kjer to nima smisla. Poglejte Kimija, zapeljal je s steze in se nanjo vrnil. Če Kimi ne bi zapeljal s steze, bi trčila, toda ni vedno prav, da se mora drugi dirkač umikati.

Sam sem se mimo drugih dirkačev prebil brez težav. Včasih je bilo bolj tesno drugič manj. Povsem običajno je, da gre včasih zelo na tesno, toda mislim, da naj bi v vsakem trenutku drugemu dirkaču pustil dovolj prostora. Na koncu koncev smo tam vsi zato, da dirkamo. To je del dirkanja in prehitevanja ne obžalujem. Seveda bi ravnal drugače, če bi vedel, kako se bo razpletlo.”

Vettla pa je v bran vzel tudi šef moštva, Maurizio Arrivabene. “Včeraj sem bil razočaran, toda skupaj smo v dobrem in slabem. Danes je moštvo zelo dobro reagiralo. Med dirko so nam okoliščine preprečile, da bi se uvrstili na oder za zmagovalce, toda stopničke so bile vsekakor dosegljive. Čeprav sta bila oba dirkalnika poškodovana, sta bila vseeno hitra. Zakaj moramo vedno govoriti o napakah? Odločitev o Maxovi kazni smo prejeli zelo pozno, Sebastian pa je le opravljal svoje delo.”

Arrivabene naj bi ob koncu sezone zapustil mesto šefa moštva in priznal je, da bo prevzel vso krivdo za poraz, če Vettlu letos ne uspe osvojiti naslov prvaka. “Vem, da trenuten položaj zgleda nemogoč, toda naše delo je, da včasih dosežemo nemogoče. To poskušamo storiti in to bomo poskušali storiti tudi na zadnjih štirih dirkah.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish