Vettel upa, da se tvegane nastavitve obnesejo na dirki

Formula 1: Sebastian Vettel upa, da se tvegane nastavitve obnesejo na dirki
Avtor prispevka: , objavljeno 11. maja 2019 .

Sebastian Vettel upa, da se bo Ferrarijevo tveganje z nastavitvami obrestovalo na dirki. Mercedesova dirkača Valtteri Bottas in Lewis Hamilton sta “zaklenila” prvo štartno vrsto pred dirko v Barceloni, Vettel pa je za Fincem, ki bo dirko začel s prvega mesta, zaostal za 0.866 sekunde.

Nemec, ki bo prvo letošnjo zmago poizkušal ujeti s tretjega štartnega mesta, upa da se tvegan pristop ekipe iz Maranella obrestuje na dirki. “Včeraj in danes smo na treningih poizkusili veliko različnih stvari in možnih nastavitev,” je povedal. “Iz dirkalnika smo danes izvlekli maksimum, kar pa vseeno ni bilo dovolj. Z dosežkom nikakor nismo zadovoljni, toda vesel sem, da smo ubrali drugačen pristop in tvegali z nastavitvami. To se nam bo s časom obrestovalo. Danes se ni, toda upam, da bomo zaradi tveganih nastavitev jutri na dirki imeli boljšo hitrost. Upamo, da nas bo to postavilo na pravo pot za naslednjih nekaj tednov.”

Vettel je priznal, da ga je Mercedesova prednost presenetila, pravi pa, da ta vendarle ni tako velika. Ferrarijeva dirkalnika sta namreč veliko časa izgubila v ovinkastem zadnjem delu steze. “Pred začetkom konca tedna nismo pričakovali prednosti Mercedesa, toda mislim, da smo ogromno izgubili v zadnjem sektorju,” je pojasnil Nemec. “Jasno je, da smo hitrejši na ravninah, kar pomeni, da imamo krilca nastavljena tako, da ustvarjajo manj podtlaka. Toda v zadnjem delu steze ni ravnin. Imamo težave v tem delu. Sektor sicer ni dolg, ima pa veliko počasnih ovinkov. Prav tam izgubljamo največ.

Čaka nas nekaj dela. To stezo dobro poznamo, tak kot vsi. Toda v današnjih pogojih jih enostavno nismo uspeli ujeti.”

Ferrari je na zimskih testiranjih na tej stezi kazal dominantno formo, od takrat pa se po besedah štirikratnega svetovnega prvaka ni veliko spremenilo. “Zelo se moramo poglobiti in ugotoviti, kako iz dirkalnika pridobiti več hitrosti. Ni prvič, da izgubljamo. Niti drugič ali tretjič. Ves čas izgubljamo, ne glede na pogoje, sonce, oblake, gume ali različne zmesi. Veliko stvari moramo še razumeti, toda če bi imeli rešitev, bi jo že imeli na dirkalniku,” je še dodal.