Vettel: s Hamiltonom stojiva za globalnimi vprašanji

Avtor prispevka: , objavljeno 31. oktobra 2021 .

Štirikratni prvak Formule 1, Sebastian Vettel meni, da sta s kolegom Lewisom Hamiltonom, kot veterana Formule 1 prevzela breme družbenega zgleda tega športa, ter se zavzela za določena globalna vprašanja in gibanja.

Hamilton se je v zadnjih 16 mesecih osredotočil na gibanje Black Lives Matter, hkrati pa si prizadeva povečati delež temnopoltih zaposlenih v motošportu.

Dikač moštva Aston Martin, Vettel, pa se je medtem bolj osredotočil in izobraževal na področju okoljskih vprašanj, ter gibanju LGBTQ+ matters.

“Časi so se spremenili in temu se ne moremo več izogibati. Ne moremo se več skrivati za poklicnimi interesi in uspehom. Ne more biti vse samo o tem koliko točk zberemo in koliko dirk zmagamo. V vseh naših življenjih so stvari, ki so večje in pomembnejše od tega, za to se moramo zavzeti,” je dejal Nemec.

Vettel je v letošnjem letu pomagal avstrijskim učencem v Spielbergu zgraditi čebelji hotel v obliki dirkalnika formule 1, po veliki nagradi Velike Britanji je pomagal pobrati smeti s tribun, ter nato obiskal center za ravnanje z odpadki v Britaniji.

Pred veliko nagradno dirko Italije je obiskal Islandijo, kjer si je ogledal tovarno Climeworks Orca, ki zajema ogljikov dioksid iz zraka.

Vetel je povedal, da je zanj prioriteta, da s svojim obiskom ali s svojimi dejanji dejansko naredi razliko v svetu: “Četudi je razlika majhna, je še vedno razlika. Verjamem v spremembe z dejanji ne samo z mišljenjem in zelo je pomembno da ukrepamo takoj. Vem, da ne morejo vsi spremeniti svojega načina življenja, saj so s tem povezani določeni stroški, pa naj gre tu za čas ali pa denar, a vendar smo odgovorni vsi in vsi moramo razmišljati, kaj lahko spremenimo. Tudi če to pomeni najmanjše spremembe.”

Ne prvič, Vettel poudarja, da bi svoj del odgovornosti morala nositi tudi Formula 1. Do leta 2025 je cilj ponovno uporabiti, reciklirati ali kompostirati vse odpadke, ki ostanejo po dirki, še 5 let kasneje, pa popolnoma zmanjšati izpušne pline.

“Če pogledamo širšo sliko, obstaja ogromna odgovornost, ki jo nosi Formula 1 z izvedbo dirk. Ko gremo na različne kraje po svetu in organiziramo te ogromne dogodke, ki prinašajo veliko navdušenja, ne moremo po dogodku kar pustiti vse za sabo. Da bi zagotovili, da za nami nič ne ostane, bomo morali investirati tudi v to, saj nenazadnje zahtevajo svoj davek,” še opozarja Vettel.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish