Vettel privozil prvo zmago za Ferrari po Singapurju 2015

Avtor prispevka: , objavljeno 26. marca 2017 .

Sebastian Vettel se je po postankih v boksih odločilno uvrstil pred Lewisa Hamiltona, s čimer je Ferrariju privozil prvo zmago po Singapurju 2015. S tem je zmagal triinštiridesetič v sezoni. Ob zmagi je zahvalo moštvu podal kar v italijanskem jeziku. Hamilton je končal na drugem mestu. Valtteri Bottas pa je že na prvi dirki z novim moštvom končal na stopničkah. Kimi Raikkonen na koncu le ni bil izzvan s strani Maxa Verstappena in v tem vrstnem redu sta dopolnila prvo peterico. Med dobitnike točk so prišli še Felipe Massa, Sergio Perez, Carlos Sainz, Daniil Kvyat ter Esteban Ocon. Slednji je tako zabeležil najboljšo uvrstitev v svoji karieri, s čimer je že na prvi dirki prikazal, da je resno vzel svoj cilj zbiranja točk, ki ga je opredeli v enem izmed intervjujev pred prvo dirko.

Ob prihajanju dirkačev na štartna mesta je imel domačin Daniel Ricciardo nekaj težav, verjetno kot posledica včerajšnje nesreče, zaradi katerih se je porajalo vprašanje, ali bo dirko sploh začel. Kljub temu da je že izstopil iz dirkalnik in je moštvo sporočilo, da so ga ustavile težave elektronike, se je kasneje vrnil na stezo.

McLarnom šef Zak Brown je pred dirko napovedal cilje, ki so bili usmerjeni na doseganje točk za njuna dirkača.

Večina dirkačev je za začetek namestila ultra mehko različico pnevmatik, razen Antonio Giovinazi, Kevin Magnussen in Jolyon Palmer, ki so uporabili mehko ter Marcuss Ericsson in Lance Stroll s super mehko.

Po prvem ogrevalnem krogu je nekdo ustavil na napačnem mestu, tako da so bili dirkači poslani na še enega, kar pa ni skrajšalo dirke za en krog.

S štarta je najbolje potegnil Lewis Hamilton in za njim ostali dirkači v vrstnem redu kot na kvalifikacijah. Kljub dobremu začetku Valtterija Bottasa, je Sebastian Vettel uspel ohraniti mesto s prve štartne vrste, ki so ga dosegli prvič po Veliki nagradi Singapurja 2015, ni pa ga od Hamiltona uspel prevzeti, kot je to naredil lani.

Magnussen in Ericsson sta zadela v tretjem ovinku, zaradi česar sta končala v pesku. -obema je uspelo peljati naprej, Magnussen pa je moral takoj v bokse zaradi počene pnevmatike. Kasneje so to preučevali komisarji, a ukrepanje ni bilo potrebno.

Vettel se je hitro prebil znotraj DRS območja do vodilnega na dirki, a je Hamilton odgovoril in ga v naprej držal na prednosti okrog sekunde in pol. Na drugi strani pa se je devetouvrščeni Daniil Kvyat srečal s pokvarjenim DRSjem.

Ricciardo je dirko začel kasneje od ostalih in se kljub temu boril z dirkači na stezi. Pri Red Bullu so mu dejali, naj uživa v dirkanju, ki so ga verjetno vzeli kot dodatno možnost zbiranja podatkov o dirkalniku in njegovem obnašanju.

Stoffelu Vandoornu je tudi danes primanjkovalo moči, medtem ko je Palmer poročal o težavah z zavorami. Romain Grosjean se je moral v petnajstem krogu posloviti od nadaljnjega dirkanja, saj je v bokse zapeljal z belim dimom izza dirkalnika in tako zgolj parkiral v garaži.

Hamilton je kmalu poročal o slabem stanju pnevmatik in v osemnajstem krogu je kot prvi od vodilnih zapeljal po nov komplet. Vzel je mehko različico in ob povratku kmalu postavil najhitrejši krog. Nekaj časa je ostal za Maxom Verstappenom in z moštva so ga bodrili, da se čimprej prebije mimo s ciljem, da ohranijo prednost pred Vettlom. Po Nemčevem postanku je postalo jasno, da je tam izgubil preveč časa, tako da so se pri Mercedesu začeli spogledovati z drugačno taktiko, ki b jim povrnila vodilno mesto. Ostali postanki so minili brez posebnosti.

V štiriindvajsetem krogu se je poslovil Ericsson, prek krogov kasneje pa še Ricciardo, ki je preprosto samo parkiral svoj dirkalnik. Kasneje so iz moštva sporočili, da je šlo za odpoved motorja.

V drugi polovici štartne vrste smo videli nekaj dvobojev. Vandoorne je naredil napako v tretjem ovinku, zaradi česar ga je ujel Magnussen. Drugi McLaren z Alonsom za volanom se je uspešno držal v deseterici.

Na polovici dirke se je Stroll kot prvi ustavil za drugi nov komplet pnevmatik in namestil ultra mehkega, medtem ko Kvyat do takrat sploh še ni zapeljal v bokse in se je nahaja na šestem mestu.

Okrog štiridesetega kroga je bil Vettel osem sekund pred Hamiltonom in Bottas še slabe tri sekunde zadaj, a je moštvenega kolega lovil kot najhitrejši dirkač na stezi. Tudi Verstappen je zmanjševal svoj zaostanek za Raikkonenem, kjer se je obetal dvoboj za četrto mesto. Hkrati je Ferrari bodril Finca, da Hamiltonove pnevmatike niso najboljše in da še ni konec. Preostali vrstni red je bil sledeči: Mas, Per, Sai, Kvy, Alo, Oco, Hul, Str, Gio, Van, Mag.

V triinštiridesetem je ponovljen posnetek pokazal, da je Stroll peljal čez pesek, krog zatem pa so ga mehaniki potisnili v garažo in njegova uvodna dirka je bila končana. Kvyat je prehitel moštvenega kolega Carlosa Sainza za osmo mesto, ki je bilo takrat prvi z zaostankom več kot kroga za vodilnim Vettlom. V nadaljevanju se začel približevati še Sergiu Perezu in iz moštva so ga bodrili, naj se bori.

Hamiltonovim težavam ni kazalo konca, ko se je po radiu pogovarjal o izgubi in povratku moči dirkalnika. Njegov zaostanek je bil okrog sedmih sekund in počasi naraščal do konca dirke.

Nepričakovano je v enainpetdesetem krogu v bokse prišel Kvyat, ki se je do takrat držal na osmem mestu. Toro Rosso ga je poklical, ker so imeli težave z zrakom motorja. Istočasno je Alonso izgubil deseto mesto proti dvema dirkačema Estebanu Oconu in Nicu Hulkenbergu ter nato zapeljal v bokse in kot sedmi predčasno zaključil dirko. Po radiu je zaklel in se pritožil nad vzmetenjem, ki naj bi njegov dirkalnik vleklo v levo.

Foto: F1