Vettel: Prihod varnostnega avtomobila je bil vprašljiv

Avtor prispevka: , objavljeno 15. aprila 2018 .

Sebastian Vettel je opozoril na nenavadno odločitev direktorja dirke, Charlija Whitinga, da na stezo pošlje varnostni avto šele dva kroga po trčenju Pierra Gaslya in Brendona Hartleya, ko sta z Valtterijem Bottasom že zapeljala mimo vhoda v bokse in tako nista imela možnosti opraviti postanek.

Ponavadi imajo vodilni dirkači po aktivaciji varnostnega avtomobila možnost zapeljati v bokse in opraviti postanek, preden se ob izhodu iz boksov postavijo za srebrni Mercedes z utripajočimi rumenimi lučmi, ki nato narekuje tempo kolone dirkalnikov za njim. Bottas in Vettel patokrat tega nista mogla storiti, medtem ko sta Max Verstappen in Daniel Ricciardo lahko na dirkalnika nadela nove gume in se v primeru Ricciarda prebila do zmage.

“Prihod varnostnega avtomobila je bil slab za naju z Valtterijem, saj nisva imela možnosti reagirati,” je povedal Vettel. “Varnostni avto sva dohitela takoj, s čimer so naju praktično umaknili z dirke in nisva imela možnosti izbire skočiti po nove gume ali ostati zunaj.”

Nemec je bil jezen, saj meni, da bi Whiting, ki je z aktivacijo varnostnega avtomobila čakal dva kroga, lahko to storil tako, da bi vsi dirkači imeli na voljo enake možnosti. “Ne vem, zakaj so potek dirke spremenili z varnostnim avtomobilom. 2014 na Madžarskem smo imeli podobno situacijo, kjer so vodilni dirkači bili hendikepirani, ker je varnostni avto na stezo zapeljal, ko so bili že mimo uvoza v bokse. Razumem, da moraš v primeru nesreče takoj reagirati in da ne moreš gledati, kje na stezi se nahaja kateri dirkalnik. Vendar v tem primeru so bili ostanki na stezi dva kroga, torej zakaj ne bi varnostni avto poklicali pol minute prej, tako da bi vsi imeli priložnost da se odločijo zapeljati v bokse?”

Kljub temu pa se Vettel strinja, da je bil varnostni avtomobil potreben: “Ne vem, kakšne razlike so bile med dirkalniki, toda sodnikom je treba dati minuto ali minuto in pol prostora, da počistijo stezo. Toda po mojem mnenju ni bilo prav, da so varnostni avto uporabili tako, da so aktivno vplivali na razplet dirke.”

whiting pa je na Vettlove besede odvrnil: “Ni moje delo, da spremljam kdo bo pridobil in kdo izgubil. Če se spomnite pred leti na Madžarskem, ko je vodil Nico Rosberg, so prvi štirje dirkalniki zapeljali mimo uvoza v bokse in so pač izgubili, tako pač je.

Čudi pa me, zakaj je to sploh predmet razprave, saj imamo virtualni varnostni avto od leta 2015, varnostni avtomobil pa 20 let in vemo, da so pri vsaki aktivaciji tisti, ki pridobijo intisti, ki izgubijo.

Preprosto nimamo časa delati tako, da bodo vsi imeli enake možnosti, niti to ni naše delo,” je dodal direktor dirke, ki je pojasnil, da je varnostni avto z zamikom aktiviral, ker se je želel prepričati, da je to potrebno. “Nismo želeli reagirati zgolj zaradi treh ali štirih ekip, kjer so menili, da je potreben varnostni avto, kar se zgodi pri vsaki nesreči. Vprašal sem glavnega redarja, če stezo lahko počistijo v razmaku med dirkalniki in dejal je, da ne, zato smo se morali prepričati, da je uporaba varnostnega avtomobila upravičena.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish