Vettel: Pri odločanju o kazni ni zdravega razuma

Avtor prispevka: , objavljeno 20. oktobra 2018 .

Sebastian Vettel meni, da FIA pri odločanju o kaznih glede rdeče zastave ne uporablja zdravega razuma, potem ko so ga komisarji kaznovali z izgubo treh štartnih mest na dirki za VN ZDA. Dirkač Ferrarija po mnenju komisarjev ni upočasnil dovolj, oziroma ni upočasnil dovolj hitro, ko je Charles Leclerc iz izletne cone na stezo nanesel nekaj peska in je bil prvi prosti trening prekinjen z rdečo zastavo. Vettel je prepričan, da je upočasnil dovolj, da je pokazal, da je spoštoval izobešeno rdečo zastavo, toda FIA se je pri svoji odločitvi strogo držala določenega minimalnega časa. “Mislim, da bi morali pri teh pravilih kdaj uporabiti tudi zdravo pamet,” je dejal.

FIA v primeru rumenih ali rdečih zastav, oziroma virtualnega varnostnega avtomobila, dirkačem na podlagi prejšnjega časa v istem sektorju določi minimalni dovoljeni čas, kar pa po mnenju Vettla ni prav, saj bi tako moral v tem primeru upočasniti tako močno, da bi obstajala nevarnost naleta. “Mislim, da je odločitev, da je 27.7 sekunde kršenje pravil, malce napačna. Upočasnil sem in pogledal, kaj se dogaja. Pravila so jasna, tako da vemo. Toda to je prvi tak primer v dežju, ko je minimalni dovoljeni čas še precej nižji, tako da bi moral upočasniti na le 40 do 50km/h, da bi neto sektorski čas znižal pod najvišjo dovoljeno mejo, kar bom naslednjič storil,” je pojasnil Vettel. “Toda po mojem mnenju to ni prav, saj bi lahko prišlo do naleta, če bi za mano vozil drug dirkalnik. Toda očitno je bolj pomembno, da ne dobiš kazni.”

Nemec je dejal, da je videl rdeče zastave in najprej preveril, če je varno upočasniti. “Bili so zelo natančni, saj so izmerili, da sem upočasnjeval 27.7 sekunde. Videl sem rdečo zastavo in upočasnil, pogledal sem, kje bi lahko bil dirkalnik zaradi katerega je bil trening prekinjen, potem pa sem močno upočasnil, da bi ustregel pravilom. Dejali so, da sem upočasnjeval predolgo.”

Vettel bo tako moral nadoknaditi vsaj tri mesta, če bo želel na dirki zmagati, kar pa bo, glede na formo dirkalnika v petek, zelo težko. “Odpeljali smo dovolj krogov in mislim, da je jasno, da nismo bili konkurenčni. Manjka nam kar veliko,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish