Vettel po letu 2013 spet zmagal v Bahrajnu

Avtor prispevka: , objavljeno 16. aprila 2017 .

Sebastian Vettel se je po letu 2013 spet zavihtel na vrh Velika nagrade Bahrajna, s čimer si je privozil drugo letošnjo zmago. Kljub kazni je Lewisu Hamiltonu uspelo ubraniti v prvem krogu izgubljeno drugo mesto. Moštveni Mercedesov uspeh je dopolnil tretjeuvrščeni Valtteri Bottas.

Bottas je s prvega mesta potegnil v vodstvo, medtem ko je Vettel prehitel Hamiltona in po nekaj ovinkih že začel napadati Finca. Dobro je začel tudi Verstappen, ki je hitro pridobil dve mesti in prišel na četrto. Vodilni štirje so kar nekaj krogov vozili tesno skupaj, da so lahko uporabljali DRS.

Daniil Kvyat je v poskusih, da se prebije pred moštvenega kolega Carlosa Sainza, peljal preširoko čez ovinek in zaradi napake padel na osemnajsto mesto. Sainz je bil eden izmed najboljših na štartu po številu pridobljenih mest. Uspešna sta bila tudi Esteban Ocon in Sergio Perez.

Lance Stroll je že po osmih krogih govoril z moštvom o morebitnem postanku, ki so ga opravili krog pozneje. Namestil je mehke pnevmatike. Verstappen se je po radiu pritoževal, da so hitrejši od Mercedesa, a ne uspe priti mimo. Istočasno je ob stezi parkiral Kevin Magnussen in se kot drugi v dnevu poleg Stoffela Vandoorna poslovil od nadaljnjega dirkanja.

Zgoden postanek je opravil tudi Vettel in kasneje so mu sledili nekat4eri drugi dirkači. Verstappen je svoje moštvo opozoril, da bi morali ubrati podobno strategijo kot Ferrari, nekaj ovinkov kasneje pa je ob odpovedi zavor zletel v zaščitno ogrado.

Ni minilo dolgo, ko sta k drami dodala še Sainz in Stroll, med katerima je prišlo do trčena. Na stezo je zapeljal varnostni avto, zaradi česar so dirkači množično opravljali postanke. Pri Bottasovem postanku so imeli mehaniki težave, tako da je izgubil skoraj štiri sekunde, Hamilton zaradi čakanja za njim pa še več, kar ga je stalo mesta proti Ricciardu. Kasneje so komisarji začeli preučevati dogajanje med Hamiltonom in Ricciardom v boksih, kjer naj bi prišlo do oviranja, za kar je Britanec prejel petsekundno kazen. Komisarji so preučevali še nesrečo med Sainzom in Strollom, a so odločitev prestavili na pogovor po dirki.

Postanki so pomagali tudi Massi, ki je pridobil nazaj peto mesto proti Raikkonenu. Marcuss Ericsson je bil edini, ki ni menjal pnevmatik.

Takoj ko je varnostni avto zapeljal steze, je Hamilton prišel pred Ricciarda. Bottas je istočasno napadal Vettla ter bi praktično že spredaj, a je zaradi napake moral priznati premoč. Ricciardo je v enem samem krogu izgubil mesta še proti Massi in Raikkonenu. Perez se je prebil na sedmo mesto mimo Hulkenberga.

Po petindvajsetih krogih je bil razpored sledeči: Vet, Bot, Ham, Rai, Mas, Ric, Per, Hul, Gro, Ovo, Pal, Kvy, Alo, Weh, Eri.

Alonso se je po radiu pritoževal nad močjo dirkalnika: “So tristo metrov za mano, a me na ravnini vseeno prehitijo. Nikoli v življenju nisem vozil z manj moči.”

Ko sta na polovici dirke Hamilton in Bottas zamenjala mesti, se je Britanec začel približevati Vettlu. Bottas je kmalu opravil še drugi postanek, medtem ko je Ferrari bodril Vettla, da gre za pomemben del dirke, ko mora ostati osredotočen.

Raikkonen se je pritoževal glede pnevmatik, tako da so ga kmalu poklicali v bokse, in po postanku je nizal hitre kroge. V ospredju je Vettel po sekundo na krog lovil vodilnega Hamiltona. Pogovor med Bottasom in garažo pa je potrdil, da Hamiltona še enkrat pričakujemo v boksih. Mehaniki so bili pripravljeni ob koncu enainštiridesetega kroga. Na stezo se je vrnil na tretje mesto dobrih deset sekund za Bottasom in sedem pred Raikkonenom.

Petnajst krogov pred koncem je bil razpored sledeči: Vet, Bot, Ham, Rai, Ric, Mas, Per, Gro, Hul, Oco, Weh, Alo, Eri, Kvy, Pal.

Kvyat in Ericsson sta se borila za trinajsto mesto, Hamilton pa je po dobro sekundo pridobival proti vodilnima dvema. Deset koncev pred koncem je prišel pred Finca in se napotil proti Vettlu. Iz Mercedesa so ga bodrili, da ima ritem za zmago. Sporočili so mu tudi, da je Vettel prišel v promet, zaradi česar je obstajala možnost za pridobiti še več časa.

Dobra dirka se je obetala Force Indiji, ki je imela v zadnjih krogih oba dirkača med dobitniki točk. Na drugi strani je Ericsson povzročil rumene zastave, ker se mu je pokvaril menjalnik in je moral parkirati ob stezi.

Hamilton kljub približevanju Vettlu ni uspel priti dovolj blizu, da bi ga ogrozil. Alonso je po slabi predstavi tekom dneva dva kroga pred koncem po radiu dejal, da mu odpoveduje motor, tako da so ga poklicali v bokse, kar je pomenilo dvojni odstop za McLaren.

Končni vrstni red: Vet, Ham, Bot, Rai, Ric, Mas, Per, Gro, Hul, Oco, Weh, Kvy, Pal, Alo; odstop: Eri, Sai, Str, Ver, Mag, Van.

Foto: Ferrari

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish