Vettel obžaluje nesrečni varnostni avto

Avtor prispevka: , objavljeno 9. aprila 2017 .

Sebastian Vettel je po dirki za VN Kitajske izrazil zadovoljstvo nad končnim drugim mestom, do katerega se je prebil po fazi varnostnega avtomobila, ki ga je stala nekaj mest.

Nemec je na rahlo mokri stezi prvega dela dirke vozil na drugem mestu za Lewisom Hamiltonom, zatem pa je med navideznim varnostnim avtomobilom opravil postanek, ter nadel gume za suho stezo, a zaradi nesreče Antonia Giovinazzija je na stezo zapeljal pravi varnostni avto, ki je štirikratnemu svetovnemu prvaku pokvaril taktiko. Padel je na šesto mesto, zatem pa vendarle pridobil mesto, ko se je Valtteri Bottas pred nadaljevanjem dirke zavrtel med desetim in enajstim zavojem.

Po nadaljevanju dirke je Vettel obvozil moštvenega kolega Kimija Raikkonena, ki se je ubadal s težavami s pogonsko enoto, nato pa se je izboril še mimo nekdanjega moštvenega kolega Daniela Ricciarda, s katerim sta se pri tem celo zadela, ter Maxa Verstappna, ki je pri pripravi obrambe zoper dirkača Ferrarija napravil napako in blokiral prednja kolesa.

“Gume za rahel dež so se močno obrabljale, saj je bila steza na nekaj delih povsem suha in vedel sem, da ne bodo dolgo zdržale,” je pojasnil Vettel. “Malce smo tvegali s postankom, toda med virtualnim varnostnim avtomobilom s postankom izgubiš manj časa, toda potem je na stezo prišel pravi varnostni avto, ravno ko sem začutil, da so gume za suho stezo precej hitrejše. Prednosti zgodnega postanka nisem mogel izkoristiti, temveč sem celo izgubil mesta, sledila pa je napeta dirka v kateri sem se malce zadržal v vlakcu dirkačev, potem pa sem se prebil naprej. Poskusil sem loviti Lewisa, toda vsakič, ko sem čutil, da lahko peljem hitreje in sem odpeljal dober krog, mi je nanj odgovoril s še boljšim. Bila sva kar enakovredna, toda dirka bi se lahko razpletla povsem drugače, toda še dobro, da sem izgubljena mesta pridobil nazaj,” je še povedal. Kar pa se tiče dvoboja z Ricciardom pa Vettel pravi: “Cilj je bil, da ujamem Lewisa, a sem obtičal za vlakcem dirkačev. Postal sem malce jezen, neučakan, zato sem poskušal priti mimo. Čutil sem, da bi lahko vozil hitreje in ko sem vozil za Danielom sem videl, da je svoje mesto branil z vožnjo po notranji strani. Zato sem si rekel, da bom poskusil po zunanji. Zaviral sem pozno in močno in k sreči mi kolesa niso blokirala. Na izhodu iz zavoja sem imel malce težav zaradi umazanije na stezi, zato sem se znašel ob njegovem boku. Kar precej me je stisnil k robu steze, a se mu nisem pustil. Vse skupaj me je zabavalo, v naslednjem ovinku pa sem imel notranjo linijo in prehitevanja je bilo konec.”

Foto: Ferrari