Vettel lani razmišljal o koncu kariere

Avtor prispevka: , objavljeno 28. januarja 2015 .

Sebastian Vettel je lani razmišljal o tem, da bi zapustil formulo ena, je razkril šef moštva Red Bull, Christian Horner.

Vettlu po štirih zaporednih naslovih prvaka lani ni uspelo zmagati niti na eni dirki, prvenstvo pa je končal na petem mestu. Nemec je ob koncu sezone prestopil k Ferrariju.

“Sebu sprememba pravil ni ustrezala,” je pojasnil horner. “Novi motor mu ni ugajal, novi sistemu mu niso nudili primernih povratnih informacij, elektronsko zaviranje in pomanjkanje podtlaka mu ni bilo všeč. Videlo se je, da ni zadovoljen. Bil je obremenjen, k temu pa je njegov moštveni kolega zmagal na treh dirkah.

Potreboval je nekaj časa, da se je privadil na tak položaj, na kakršnega ni bil navajen. Znašel se je v obdobju, ko je premleval o poti, v katero se je usmerila formula ena. Na neki točki ni več vedel, če v tem športu še vedno uživa dovolj, da bi nadaljeval z dirkanjem.

Prejšnje štiri sezone so bile zanj zelo uspešne, saj je sedel v dirkalniku, ki ga je rad vozil, nato pa se je nenadoma vse spremenilo. Sredi sezone se je vrnil k osnovam. Sedel je v gokart, da se je spomnil, zakaj je sploh postal dirkač formule ena. Takrat se je njegova ljubezen do dirkanja vrnila,” je pojasnil Horner.

Vettel se je s podobnimi čustvi že soočal pred tremi leti. “Nekaj podobnega smo videli na začetku leta 2012, ko so se spremenila pravila glede vpihovanja izpušnih plinov čez difuzor,” je nadaljeval Horner. “Na začetku tiste sezone je zmagal v Bahrajnu, potem pa je na drugo zmago čakal vse do konca sezone. Šele ko smo nekoliko izboljšali dirkalnik se mu je zopet odprlo.”

Horner pa je pojasnil, da proti Vettlu v Red Bullu ne gojijo zamer zaradi njegovega prestopa. “Michael Schumacher je bil njegov junak v otroštvu zato je bil Ferrari zanj še posebej mamljiv. Znamka, zgodovino, mitologija te ekipe je za vsakega dirkača zelo privlačna in Sebastian je menil, da je prišel pravi trenutek v njegovi karieri. Potreboval je spodbudo, ki jo nudi nov izziv,” je še dodal Horner.