Vettel kralj Monze

Avtor prispevka: , objavljeno 8. septembra 2013 .

Velika nagrada Italije v Monzi se je pričela na stezi z zelo malo oprijema, saj smo pred pričetkom doživeli s kar precej močno nevihto. Startna procedura in ogrevalni krog je za vse dirkače minil brez težav, zato pa je bil start nekoliko bolj dramatičen. Najbolje je potegnil Vettel z najboljšega startnega položaja, sledil mu je Massa, ki je zaprl svojega moštvenega kolega. Alonso je tako ostal četrti za Webrrom in petim Hulkenbergom. Že v petem krogu je Španec pričel napadati Webbra, ki ga je tudi pred drugo šikano prehitel. Omeniti velja še trčenje Pereza in Raikkonena, kjer ga je slednji nasadil od zadaj in zardi tega moral po novo prednje krilce.

Zanimivo se je že v šestem krogu pričel pregrevati Hamiltonov Mercedes, zaradi česar ga je pričel napadati in tudi prehitel Button. Prišlo je tudi do pričakovane menjave med Masso in Alonsom, saj je Brazilec že po kvalifikacijah dejal, da Alonsa ne bo zadrževal pri lovu Vettla. Dirka je nekako padla v bolj monotono dogajanje, a ne preveč, saj je že v dvanajstem krogu Hamiltonu pričela puščati prednja desna pnevmatika, zaradi česar je zapeljal na postanek. Podobno pa se je dogajalo tudi Vettlu, pri katerem pa so se obe prednji pnevmatiki pregrevale.

V šestnajstem krogu velja omeniti Vergnov odstop, kjer je verjetno odpovedal Ferrarijev motor. Še vedno pa je Vettel vozil svojo dirko, postavljal najhitrejše kroge in rahlo povečeval prednost pred Alonsom in ostalimi. Do dvaindvajsetega kroga smo gledali dokaj mirno dirko, nato pa so se pričeli prvi postanki z Grosjeanom in Buttnom na čelu. Prav tako je proti Vettlu pričel pospeševati Alonso. V štiriindvajsetem krogu je moral na postanek Vettel, prav tako je na postanek zapeljal tudi Webber. Alonso je za Vettlom zaostajal nekaj več kot štiri sekunde. Zanimivo se je Alonso po radijski zvezi dogovoril za izpustitev postanka, na katerega pa je zato zapeljal Massa, ki se je na stezo vrnil za Webbrom in pred Raikkonen.

Alonso in Ferrari sta očitno naredila napako pri izpustitvi postanka, če pogledamo na to, da je Vettel po postanku vozil več kot sekundo na krog hitreje od Španca. Seveda pa ne pozabimo, da je bila med njima tudi kar velika razlika, oba pa je čakal še vsaj en postanek v boksih. Pričelo se je torej lovljenje Vettla za Alonsom. Mlinski konji pri Ferrariju so hitro spoznali napako in torej v osemindvajsetem krogu Alonsa poklicali na menjavo pnevmatik. Fernando je prišel na stezo nazaj tik pred Webbra in kar daleč za Vettla, za njim je zaostajal za več kot deset sekund.

Ena bolj zanimivih akcij se je odvijala okoli tridesetega kroga, kjer sta se med seboj dajala Hamilton in Hulkenberg. V zavoju Curve Grande je Hamiltonu seveda uspelo, saj je Hulkenberg vozil na kar 18 starih pnevmatikah. Okoli štiridesetega kroga je zelo dobro vozil tudi Raikkonen, ki je vse skozi dobro napredoval, a takrat zasedal šele dvanajsto mesto. Finec se je torej po uvodni nesreči, ko je moral menjati prednje krilce dobro pobral in pokazal iz kakšnega testa je. Kljub vsemu nas bolj zanima dogajanje v ospredju, kjer je Webber lovil Alonsa, a prehiteti ga ni mogel. Predvsem, ko je petnajst krogov pred koncem pri Webbru in bojda tudi pri Vettlu pričel nagajati menjalnik, se je Alonso pričel oddaljevati Webbru, a za Vettlom je zaostajal preveč, da bi lahko nadoknadil razliko v samo nekaj krogih.

Do konca dirke se vrstni red bistveno ni spremenil. Vettel je tako prišel do vnovične zmage in tako v točkovanju svetovnega prvenstva pred drugim Alonsom še povečal prednost. Tretje mesto je zasedel Webber pred Masso in Hulkenbergom. Med prvo deseterico najdemo še Rosberga, Ricciarda, Grosjeana, Hamiltona in Button. Omeniti pa velja, da je Webber dirkalnik parkiral že na startno ciljni ravnini, pri Red Bullu pa so bili očitno olajšani, saj sta bila oba njihova dirkalnika danes zelo krhka.