Vettel: “Jamranje” voznikov F1 je odgovorno za ostre kazni

Avtor prispevka: , objavljeno 4. julija 2018 .

Sebastian Vettel je prepričan, da so on in ostali vozniki Formule 1 odgovorni za ostre kazni zaradi “jamranja in pritoževanja”. Nemec je prejšni konec tedna na VN Avstrije kazensko izgubil tri štartna mesta, zaradi oviranja voznika Renaulta Carlosa Sainza v drugem delu kvalifikacij.Po kvalifikacijah je razložil, da ga Ferrari ni obvestil o bližanju Sainza, čeprav so se komisarji odločili, da bi se moral zavedati dogajanja za njim ter bi za vsak slučaj moral zapeljati s tekmovalne linije.

Po dirki, ko se je prebil iz šestega na tretje mesto, je bil razočaran vendar je menil, da so dejanja dirkačev v preteklih letih komisarje prisilila v pretirano strogost.

“Nihče mi ni povedal, poskušal sem paziti nanj, o tem nočem več razglabljati, ampak pravilnik je zdaj zelo obsežen. Mislim, da je to posledica pritoževanj dirkačev, kar smo počeli vsi. Po mojem mnenju pa, da bi nam morali pustiti, da te stvari razrešimo na dirkališču,” je dejal Vettel.

Sainz je bil prepričan, da ga Vettel ni oviral namenoma. “V takšnih položajih je bolj kriv inženir, ki ni opozoril, da nekdo prihaja,” je povedal Španec. “Moram priznati, da bi bil precej bolj jezen, če zaradi tega incidenta ne bi napredoval v zadnji del kvalifikacij, toda v drugem delu sem tako ali tako odpeljal zelo dober krog.”

Čeprav dogodek ni vplival na Sainzovo uvrstie v kvalifikacijah pa FIA ostaja prepričana, da je bila kazen zaslužena in upravičena. “Kazen je zaslužena in popolnoma v skladu z našimi prejšnjimi odločitvami,” je povedal Charlie Whiting, direktor dirk, ki je pojasnil, da komisarji pri svojih odločitvah pregledajo bazo odločitev v podobnih primerih.

V bodoče pa naj bi komisarji pri svojih odločitvah celo upoštevali tudi posledice incidentov, in ne le obseg napake ali namena dirkača. Če bi se tega držali že v Avstriji, bi jo Vettel odnesel bolje, saj je Sainz kljub neljubemu srečanju napredoval v zadnji del kvalifikacij, je še pojasnil Whiting.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish