Vettel: Brez zavetrja sem izgubil tri desetinke

F1: Sebastian Vettel bi s pomočjo zavetrja lahko pridobil tri desetinke sekunde
Avtor prispevka: , objavljeno 27. aprila 2019 .

Sebastian Vettel je obžaloval odločitev moštva Ferrari, da ga v zadnji hitri krog kvalifikacij za VN Azerbajdžana pošljejo med prvimi. Nemec, ki je kvalifikacije končal z 0.302 sekunde zaostanka za Valtterijem Bottasom meni, da bi z vožnjo v zavetrju lahko pridobil tudi tri desetinke sekunde, oziroma pol sekunde, če bi mu pomagal moštveni kolega.

Charles Leclerc je veljal za favorita na kvalifikacijah, a je Monačan v drugem delu napravil napako in trčil v zaščitne gume. Glede na petkovo formo Ferrarijevih dirkalnikov je tako vlogo favorita prevzel Vettel, kateremu pa se odločitev za zgodnejši začetek hitrega kroga ni obrestovala. Prehitela sta ga oba dirkača Mercedesa, pri čemer je Bottas znova presenetil Lewisa Hamiltona in osvojil najboljši štartni položaj, potem ko je svoj hitri krog odpeljal v Britančevem zavetrju.

“Odpeljal sem dober krog, vendar nisem imel zavetrja, kar nas je stalo nekaj časa,” je povedal Vettel, ki je svoj hitri krog nameraval odpeljati tik za dirkalnikoma Mercedesa, ki pa sta se ob izvozu iz boksov ustavila in dirkača Ferrarija spustila predse. “Vesel sem, da smo uspeli doseči nekakšen maksimum, skupno gledano s stališča moštva pa sem razočaran, saj smo pričakovali boljše rezultate. Mislili smo, da bomo bližje vodilnim.”

Zavetrje na ravninah steze v Bakuju lahko po ocenah štirikratnega svetovnega prvaka prinese od treh pa do petih desetink sekunde. “Odvisno, lahko tudi do pol sekunde. Toda nekaj lahko tudi izgubiš, če si preveč v zavetrju v srednjem delu kroga. V zavetrju drugih dirkačev bi lahko pridobil okrog tri desetinke. Vsekakor bi bil lahko bližje, če bi pred sabo imel drug dirkalnik.

Steza se je ohlajala in dirkalnik je bilo težje voziti. Osredotočil sem se na ogrevanje gum v pripravljalnem krogu, da so bile na začetku hitrega kroga ogrete na delovno temperaturo. Zdaj mi je morda celo nekoliko žal, da nisem tvegal, toda na koncu mislim da je bila odločitev pravilna,” je še dodal Vettel, ki bo jutri prvo letošnjo zmago lovil v tretjega štartnega mesta.