Verstappnu dirka v Barceloni, odstop Leclerca

Avtor prispevka: , objavljeno 22. maja 2022 .

Max Verstappen je zmagovalec šeste dirke sezone v Barceloni. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila še Sergio Perez ter George Russell.

https://twitter.com/F1/status/1528385603968155650

Četrti je bil Carlos Sainz pred Lewisom Hamiltonom, Valtterijem Bottasem ter Estebanom Oconom. V deseterici so zaključili še Lando Norris, Fernando Alonso ter Yuki Tsunoda.

Dirko je najbolje začel Charles Leclerc, ki je povedel v uvodu.

V četrtem zavoju pa sta trčila Lewis Hamilton ter Kevin Magnussen. Oba dirkača sta morala zapeljati na nenačrtovani postanek.

https://twitter.com/F1/status/1528361923649077254

Z začelja je največ (5) mest pridobil Fernando Alonso. V sedmem krogu je napako storil Carlos Sainz. Španec se je v četrtem zavoju zavrtel, zapeljal v pesek a uspel nadaljevati. S petega mesta je zdrsnil na enajsto.

Podobno napako je dva kroga za tem v istem zavoji storil tudi Max Verstappen. Nizozemec je sicer izgubil le dve mesti ter padel na četrto mesto.

Prvi redni postanki so se začeli ob koncu enajstega kroga. Po prvih postankih je imel obilo težav s pomičnim zadnjim krilcem Max Verstappen, ki je obstal za Georgom Russllom.

Eden zadnjih, ki je odšel na prvi postanek je bil do tedaj vodilni Charles Leclerc ob koncu enaindvajsetega kroga.

Ob koncu sedemindvajsetega kroga je zaradi težav z dirkalnikom odstopil do tedaj vodilni Charles Leclerc.

Verstappen je Russella dohitel v 37. krogu, nato pa je Britanec zapeljal v bokse, po postanku Pereza krog kasneje pa je vodstvo prevzel Verstappen, ki je svoj zadnji postanek opravil v 45. krogu. Nizozemec je taktično ugnal Russella, od zmage pa ga je ločil le moštveni kolega Perez, katerega je v 49. krogu po moštvenem dogovoru tudi prehitel in slavil zmago.

Russell je pri svojem postanku na dirkalnik nadel komplet mehkih gum in v zadnjih krogih prehitel Valtterija Bottasa za tretje mesto.

Šest krogov pred koncem je Hamilton prehitel Sainza za četrto mesto, Španec pa je v predzadnjem krogu udaril nazaj in Britanca, ki se je tako kot kolega Russell ubadal s pregrevanjem dirkalnika, potisnil nazaj na peto mesto.

Perez je opravil še en postanek v boksih, kjer je na dirkalnik nadel komplet mehkih gum, tako da si je zagotovil dodatno točko za najhitrejši krog na dirki.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish