Verstappen zaradi ignoriranja rumenih zastav pred komisarje

Avtor prispevka: , objavljeno 20. novembra 2021 .

Max Verstappen naj bi v zadnjem hitrem krogu Q3 dela kvalifikacij ignoriral dvojne rumene zastave, zato se bo moral pogovoriti s komisarji.

Nizozemec je v zadnjem krogu pripravljal napad na najhitrejši čas Lewisa Hamiltona, a je moral zaradi rumenih zastav prvič popustiti že v drugem sektorju steze, nato pa je krog zmotil še ustavljen dirkalnik Pierra Gaslya na štartno-ciljni ravnini.

Dirkač Red Bulla je krog dokončal z vožnjo mimo več dvojnih rumenih zastav, ki opozarjajo na pretečo nevarnost na stezi, in postavil le za odtenek boljši čas od prejšnjega. Kljub temu pa je bil 0.455 sekune počasnejši od Hamiltonovega, za zdaj pa še ni povsem jasno, ali so rumene zastave pokazali le sodniki ob stezi, ali pa so bile tudi uradno sprožene v vodstvu dirke.

Posnetek z dirkalnika Maxa Verstappna priča, da je Nizozemec res peljal mimo rumenih zastav, toda na volanu v tem trenutku ni bilo videti opozorila.

Pravila okrog rumenih zastav so zelo stroga, direktor dirke Michael Masi pa je pred začetkom dirkaškega vikenda izdal navodila, da morajo dirkači ob dvojnih rumenih zastavah takoj prekiniti hitri krog.

Verstappen je po koncu kvalifikacij dejal, da na stezi ni videl niti ostankov, niti ni videl opozorila za rumene zastave, ki se v obliki rumene lučke prikaže na volanu dirkačev. Enako velja tudi za Valtterija Bottasa, ki je svoj krog odpeljal za Verstappnom.

Podoben prekršek je lani na VN Avstrije storil Lewis Hamilton, v duhu odnosov na zadnjih nekaj dirkah pa je o zadevi spregovoril tudi šef Mercedesa, Toto Wolff: “Videl sem posnetek. Videl sem, da je peljal mimo utripajočih luči, mislim da so utripale rdeče ali rumeno, nato je peljal mimo dvojnih rumenih zastav in dirkalnika, ki je stal na stezi. Več kot očitno je šlo za trojni prekršek. Nad nas so že šli zaradi rumenih zastav, tako da je zdaj odločitev v rokah komisarjev. Več pa o tem ne bi komentiral in razpravljal o tem, kaj bi se moralo zgoditi. Prepričan sem, da zadevo že preučujejo komisarji, ki se bodo morali odločiti.”

Glede rumenih zastav je tudi na grafiki vladala zmeda.

Vodstvo dirke je na zadnjih dirkah avtomatično brisalo čase, ki so bili postavljeni v krogu, ko so bile izobešene dvojne rumene zastave. To se tokrat ni zgodilo, v primeru, da je Verstappen res storil prekršek, bo ostal brez hitrega kroga, lahko pa bi bil kaznovan tudi z izgubo štartnih mest. Zaradi istega prekrška je moral na zaslišanje tudi Valtteri Bottas, Carlos Sainz pa je “osumljen” neupoštevanja rumenih zastav.

Sebastian Vettel je naprimer letos v Bahrajnu zaradi podobnega prekrška izgubil kar pet mest, Verstappnova usoda pa bo znana jutri, ob 13h po lokalnem, oziroma 11h po našem času.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj