Verstappen z rekordnim številom prehitevanj v sezoni 2016

Avtor prispevka: , objavljeno 14. decembra 2016 .

Devetnajst letni Nizozemski dirkač Max Verstappen je novo odkritje statistik. Jasno je, da je preteklo sezono ravno on zaznamoval tako s pozitivnimi kot z negativnimi kritikami, vendar je z zaključkom sezone črto potegnil tudi dobavitelj  pnevmatik Pirelli.

Tako so na osnovi vseh zbranih podatkov ugotovili, da je Verstappen v pretekli sezoni v 21 dirkah izvedel 78 prehitevanj. Ta statistika se vodi od leta 1983 dalje in še noben dirkač, ne Ayrton Senna, ne Michael Schumacher, ne Sebastian Vettel, ki imajo največ naslov svetovnega prvaka, ni v eni sezoni izvedel toliko prehitevanj.

Pri tej statistiki ne štejejo prehitevanja v prvem krogu, ter prehitevanja ko ima drugi dirkač tehnične težave, ali pa zaradi modrih zastav, ampak le prehitevanja, po katerih je boljše mesto dirkač obdržal do konca kroga v katerem je prehiteval. Prehitevanja, kjer je v istem krogu pridobil in tudi izgubil mesto taoo ne štejejo. Če tudi se je v pretekli sezoni odpeljalo več dirk kot v predhodnih še vedno ni dvoma, da je Verstappen kot zelo mladi dirkač dokazal svoj talent, predvsem pa agresivno vožnjo, ki jo je pri Formuli 1 marsikdo pogrešal.

Njegovo sposobnost dokazuje tudi sezona 2015, kjer je izvedel 49 prehitevanj, in takrat je še bil v slabšem dirkalniku moštva Toro Rosso, k ekipi Red Bull pa je prišel po začetku letošnje sezone, ko sta dirkaška sedeža pred VN Španije zamenjala z Danilom Kvyatom.

Pirelli poroča, da je bilo v pretekli sezoni izvedenih 866 prehitevanj na dirkah oziroma v povprečju 41,2 na dirko. Največ prehitevanj je bilo na dirki za VN Kitajske in sicer 128, najmanj pa na dirki za VN Madžarske, in sicer 10. Naslov dirkača, ki je na eni dirki izvedel največ prehitevanj si je prislužil Lewis Hamilton, ki je na dirki za VN Šanghaja izvedel 18 prehitevanj.

Glede na statistiko Pirellija je bil Sebastian Vettel dirkač, ki se ga je pri boju za boljše mesto, po njihovem merjenju, najmanjkrat prehitevalo. Si pa je statistični naslov priboril tudi Fernando Alonso, kot dirkač, ki mu je največkrat uspelo že pri startu priboriti boljšo pozicijo, in sicer ima zabeleženih 41 takšnih prehitevanj.

Foto: Red Bull