Verstappen v Španiji slavil ‘Grand Chelem’, na stopničkah tudi dirkača Mercedesa

Avtor prispevka: , objavljeno 4. junija 2023 .

Max Verstappen je zmagovalec dirke F1 za veliko nagrado Španije, na kateri je brez težav vodil od štarta do cilja, čeprav so mu komisarji pokazali črno-belo zastavo zaradi vožnje izven steze. V primeru še enega prekrška bi mu grozila pet sekundna kazen. Na poti do 40. zmage v karieri je opozorilom s strani vodstva in moštva navkljub postavil še najhitrejši krog na dirki s katerim si je zagotovil dodatno točko, v statistiko pa je vpisal tretji prestižni “grand chelem” oz. “grand slam“(pole position, najhitrejši krog na dirki in zmaga po vodstvu v vseh krogih dirke).

Nekoliko več dogajanja smo videli za Nizozemcem, na stopničke sta se namreč skozi dirko prebila dirkača Mercedesa, Lewis Hamilton in George Russell, Sergio Perez pa je bil na koncu četrti.

Domači gledalci niso dočakali zmage lokalnih matadorjev, saj je Carlos Sainz, ki je dirko sicer začel z drugega mesta, skozi dirko zdrsnil na peto mesto, Fernando Alonso pa je bil na koncu sedmi.

https://twitter.com/F1/status/1665365742802411520

V prvi ovinek je povedel Max Verstappen ob kateremu je nekaj metrov peljal Carlos Sainz, za njima pa sta se rahlo dotaknila Lewis Hamilton in Lando Norris, ki je moral v bokse na menjavo sprednjega krilca.

V začetku osmega kroga je za tretje mesto Strolla prehitel Hamilton, Pisatri za za enajsto Nica Hulkenberga. Verstappen je še vedno vodil, Sainz mu je sledil s skoraj štirimi sekundami zaostanka. Hamilton pa je zaostajal že šest sekund.

V enajstem od 66 krogov se je na peto mesto mimo Ocona odpeljal Russell, pet krogov kasneje pa je z drugega mesta na menjavo gum odpeljal Sainz, ki je mehke gume zamenjal za rumeno obrobljene srednje trde. Dirkač Ferrarija se je vrnil na stezo na deveto mesto, za svojega moštvenega kolega Leclerca, ki je na menjavo odpeljal v naslednjem krogu.

V 25. krogu je v bokse na menjavo gum z drugega mesta zapeljal Hamilton, Britanec pa se je na stezo vrnil tri sekunde za Sainzem na četrtem mestu, krog zatem pa je gume menjal še Russell, s čimer je na drugo mesto napredoval Perez, ki, tako kot vodilni Verstappen, še ni bil v boksih do naslednjega kroga.

V 28. krogu je o prvih kapljah dežja prvič opozoril Russell, ki je kasneje ugotovil, da so kaplje na čeladi njegov pot in ne dež, medtem pa je gume menjal Perez, ki je z drugega zdrsnil na deveto mesto.

V prvi ovinek 35. kroga dirke je s pomočjo DRS-a mimo Sainza na tretje mesto odpeljal Russell, Španca pa je že lovil tudi Perez.

22 krogov pred koncem dirke je še vedno suvereno vodil Verstappen s 16 sekundami prednosti pred Hamiltonom in 26 sekundami pred Russellom, ter 34 sekundami pred Perezom na četrtem mestu. Alonso je s petega mesta zapeljal na menjavo gum in se na stezo vrnil na deseto mesto, krog kasneje pa je gume menjal še Russell, ki je tako pred sebe spustil Pereza.

V 51. krogu je gume še zadnjič menjal Hamilton, Red Bull pa je bil tak prisiljen menjati gume tudi na dirkalniku Sergia Pereza. Mehičan je padel na četrto mesto.

13 krogov pred koncem dirke je na dirkalnik nadel nove mehke gume tudi vodilni Verstappen, ki je bil s strani vodstva dirke s črno-belo zastavo opozorjen zaradi vožnje izven mej steze, Perez pa se je prebil mimo Sainza in Španca v Ferrariju potisnil na peto mesto, vrstni red prvih petih mest pa se do konca dirke ni spremenil, kljub temu da je Perez hitro zmanjševal zaostanek za Russellom, vendar Britanca ni uspel prehiteti.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj