VERSTAPPEN po mnenju komisarjev ne zasluži kazni

Avtor prispevka: , objavljeno 4. septembra 2021 .

Max Verstappen se je izognil kazni, potem ko so komisarji preučili domnevno nedovoljeno prehitevanje pod rdečo zastavo na petkovem drugem treningu.

Dirkač Red Bulla se je moral le dobro uro pred sobotnim treningom zglasiti na zaslišanju pri komisarjih, saj naj bi v petek med prekinitvijo prehitel Lanca Strolla. Prehitevanje na progi, kjer so izobešene rumene ali rdeče zastave je zaradi varnosti strogo prepovedano in se običajno kaznuje z izgubo vsaj treh štartnih mesto na dirki, a v primeru Verstappna so komisarji ugotovili, da je dirkač storil vse, kar je lahko, da bi spoštoval pravila.

Trening je bil prekinjen po vsega nekaj minutah, ko je svoj dirkalnik v osmem ovinku steze Zandvoort ustavil Lewis Hamilton. Kasneje se je na spletu pojavil posnetek, kako je Verstappen v tem trenutku prehitel dirkalnika Lanca Strolla med desetim in enajstim ovinkom.

Komisarji so preučili posnetke, ter podatke sodnikov ob stezi, pa tudi radijske pogovore in ugotovili, da kazen ni potrebna. “Sistem za opozarjanje kaže, da so bile rdeče luči prižgane ob 15:10:12. Ko je dirkalnik #33 peljal mimo semaforja #14 (pred mestom, kjer je prehiteval), na njem rdeča luč še ni bila prižgana. Ko se je dirkač približal dirkalniku Lanca Strolla na vsega nekaj metrov, se je na njegobvem volanu prižgala rdeča luč. V tem trenutku je vozil s hitrostjo 260km/h, Stroll pa 110km/h, delta (razlika) pa je znašala 150km/h. Telemetrija kaže, da je Verstappen takoj začel zavirati, zaradi višje hitrosti pa je med zaviranjem odpeljal mimo Strolla. V tem trenutku je tudi pripeljal do semaforja #15, kjer je videl opozorilo.

Zaključujemo, da je voznik dirkalnika #33 storil vse, da bi spoštoval pravila, saj je nemudoma zmanjšal hitrost na varen način, takoj ko je imel priložnost, še preden je lahko videl semafor ali izobešeno rdečo zastavo, s tem pa je zadoščeno zahtevam pravilnika.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish