Verstappen je dirkal kot Michael Schumacher

Avtor prispevka: , objavljeno 9. novembra 2021 .

Max Verstappen je na dirki Formule 1 za veliko nagrado Mehike uprizoril izjemno predstavo, ki je športnega direktorja F1 Rossa Brawna spomnila na legendarnega Michaela Schumacherja.

Nizozemec je dirko začel s tretjega mesta in se v prvi ovinek odpeljal mimo obeh dirkačev Mercedesa, ki sta na štartu stala pred njim. Od tem pa vodil tako suvereno, da je Lewis Hamilton po radijski zvezi le nemočno potožil, da se s tekmecem pred njim ne more kosati. Z zmago je vodstvo v točkovanju prvenstva povečal na 19 točk, Brawn, ki je kot tehnični direktor moštvu Ferrari med leti 1999 in 2004 s Schumacherjem pomagal osvojiti pet naslovov prvaka med dirkači, pa je dejal, da je Verstappen na dirki pokazal veščine, podobne Schumiju.

Max Verstappen je dirko za VN Mehike začel s tretjega mesta, nato pa s pogumnim poznim zaviranjem v prvi ovinek prehitel tako Lewisa Hamiltona, kakor tudi Valtterija Bottasa.
Max Verstappen je dirko za VN Mehike začel s tretjega mesta, nato pa s pogumnim poznim zaviranjem v prvi ovinek prehitel tako Lewisa Hamiltona, kakor tudi Valtterija Bottasa.

“Max ni naredil niti ene same napake,” je dejal Brawn. “Upritzoril je imrpesivno predstavo. Perez je sicer kot domačin zmagal na glasovanju za dirkača dneva, toda zame si je ta naziv zaslužil Max zaradi izjemne vožnje v prvem ovinku in popolne izvedbe ponovljenega štarta izza varnostnega avtomobila, ter tega, kako ni nikomur pustil, da bi se mu približal vse do konca dirke.”

Brawn je izdal, da je Max pred dirko veliko časa razmišljal o možnih taktikah za začetek dirke. “To me spominja na Michaela Schumacherja, ki si je vsak četrtek pred dirko podrobno ogledoval stezo. Preučil je vse ovinke, možne poti za izhod v sili, če bi se kaj zalomilo, tako da je dobro vedel, ali se lahko reši če se zalomi agresiven poizkus prehitevanja, s čimer je pri vstopu v ovinke imel več poguma. Max si je dobro ogledal prvi ovinek in samozavestno zaviral pozneje, kot tekmeca.”

Po besedah Brawna pa je dirka v Mehiki pokazala tudi, zakaj se v prihodnji sezoni pravila menjajo. “Dirka je lepo pokazala, zakaj potrebujemo nova tehnična pravila, ki prihajajo prihodnjo sezono, sja smo videli, kako težko je bilo slediti drugemu dirkalniku in poizkusiti prehiteti. Večina se je uspela približati le na eno ali dve sekundi, zato pa moramo spremeniti pravila in dirkalnikom omogočiti, da vozijo bližje drug drugemu.”

Do konca sezone so še štiri dirke, Brawn pa kljub navidez veliki prednosti Verstappna opozarja, da se lahko zgodi marsikaj. “Bojk za naslov še zdaleč ni odločen.”

Foto: HB press

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj