Verstappen bi lahko imel 50 točk več, za naslov potrebuje še dve zmagi

Avtor prispevka: , objavljeno 30. oktobra 2021 .

Svetovalec moštva Red Bull Racing, Helmut Marko je prepričan, da je Max Verstappen letos izgubil vsaj 50 točk, za kar ni bil kriv sam. Nizozemec v točkovanju svetovnega prvenstva Formule 1 vodi z 12 točkami prednosti pred Lewisom Hamiltonom, toda po mnenju Marka bi bila razlika precej večja, če na dirkah v Azerbajdžanu, na Madžarskem in v Veliki Britaniji, ne bi izgubil točk.

Verstappen je v Silverstonu vodil, a nato ostal brez točk, ko sta trčila s Hamiltonom, ki je kljub kazni za povzročeno trčenje na koncu vseeno zmagal. V Bakuju je dirkač Red Bulla premočno vodil, ko mu je le pet krogov pred koncem dirke na ravnini, pri visoki hitrosti, eksplodirala guma. Na Madžarskem je v cilj pripeljal šele na devetem mestu, potem ko je Valtteri Bottas zgrešil zavorno točko v prvem ovinku in povzročil verižno trčenje, v katerega sta bila vpletena oba dirkača Red Bulla.

“Bali smo se, da bomo pred zadnjimi tremi dirkami v precej večjem zaostanku,” je priznal Marko. “Toda na koncu smo osvojili več točk, kot Hamilton, ki je bil v Turčiji le peti, Max pa je v Sočiju z nekaj sreče zaradi dežja končal na drugem mestu. Še bolj neverjetno je, da smo v Bakuju, Silverstonu in na Madžarskem izgubili točke, za kar nismo bili krivi sami. Če izračunamo, koliko točk smo izgubili na teh dirkah, je številka zagotovo višja od 50. Posledično zdaj vodimo le z 12 točkami prednosti. Na koncu koncev smo preživeli vse te prepreke in sledili dvigu forme Mercedesa.”

Po mnenju Marka mora Verstappen zmagati še na vsaj dveh dirkah, če želi postati prvak. “Potrebni bosta še vsaj dve zmagi, da bomo imeli zmerno varno prednost, oziroma samozavest za zadnjo dirko.”

Pred zadnjimi dirkami sezone se veliko ugiba o tem, katere steze bodo ustrezale keteremu dirkalniku. Toda dirke do zdaj so pokazale, da se je težko zanašati na preteklo formo. “Stezi v Mehiki in Braziliji naj bi nam ustrezale precej bolj, kot Mercedesu. Toda nekatere “Mercedesove” steze, jim niso ustrezale, enako pa velja za “Red Bullove” steze. Če zmagamo na naslednjih dveh dirkah bo imel Max 60 proti 40% verjetnosti, da postane prvak.”

Med Mercedesom in Red Bullom letos odločajo malenkosti, toda po mnenju Marka sta Hamilton in Verstappen tista, ki naredita razliko do drugih dirkačev. “Dirkalnika sta tako izenačena, da na formo močno vpliva asfalt in majhne razlike v temperaturah. Mercedesov dirkalnik je očitno lažje nastaviti, mi pa za svojega potrebujemo več časa. Toda na koncu sta dirkača tista, ki iz dirkalnikov izvlečeta maksimum in ki naredita razliko. Hamilton in Verstappen sta tako močna, da lahko Max s tršimi gumami premaga hitrejši Mercedesov dirkalnik.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj