Hamilton slavil po tehnični okvari pri Rosbergu

Avtor prispevka: , objavljeno 23. novembra 2014 .

Ob 14. uri po našem času se bo na stezi Yas Marina začela zaključna dirka letošnje sezone, ki bo postregla z odločitvijo o naslovu svetovnega prvaka med dirkači. Bo drugi naslov v karieri osvojil Lewis Hamilton, ki ima pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom 17 točk prednosti, ali bo krona prvič romala v Nemčeve roke? Se bo v boj za zmago vmešal kateri od Williamsov, saj imata danes zadnjo priložnost, da nanizata močno želeno zmago, ki se jim od marca vztrajno izmika?

Do štarta nas loči še dobrih 22 minut. Sebastian Vettel in Daniel Ricciardo, ki sta bila včeraj diskvalificirana zaradi spornih prednjih krilc, bosta dirko začela iz boksov.

Dogajanje pred dirko in med dirko lahko v živo spremljate tukaj… stran se žal NE osvežuje sama, zato morate občasno pritisniti F5 oziroma klikniti gumb za osvežitev strani.

Na dirkališču sta dve DRS območji: eno na dolgi ravnini med sedmim in osmim ovinkom ter drugo po desetem ovinku.

Ne pozabite, da se za današnje uvrstitve prvič v zgodovini delijo dvojne točke.

KOMENTIRANJE:

Dirkači peljejo na krog za ogrevanje.

Štart: Katastrofalno Ros, ki je izgubil vodilno mesto. Ham vodi.

1: prva deseterica – Ham, Ros, Mas, But, Rai, Alo, Kvy, Bot, Hul, Per. Med Sut in Mag je prišlo do kontakta. Pred tem pa sta rahlo trčila tudi Mag in Hul.

2: Gro je že zapeljal v bokse, da opravi kazen.

3: Razlika med Ham in Ros je 1,4s. Ham najhitrejši krog – 1:47.172. Omogočena je uporaba gibljivega zadnjega krilca. Za But na četrtem mestu so dirkači z manj kot sekundnimi zaostanki – Rai, Alo, Kvy, Bot. Bot je takoj po štartu izgubil pet mest in je sedaj osmi.

4: Ponovljen posnetek je pokazal, da je šlo pri Ros za vrtenje koles v prazno in je zato izgubil.

5: Bot poroča o mehurjenju gum. Alo se je po zunanji strani prebil mimo Rai, takoj zatem je mimo prišel še Kvy.

6: Alo gre v bokse. Izgubil je ogromno mest. S petega mesta je padel na 18. Rai je izgubil še mesto proti Rai. But po radiu naročajo, naj pritiska do konca, ker bodo šli konec kroga na menjavo pnevmatik.

7: Ham ima 1,7s prednosti pred Ros. Sicer pa povečujeta prednost pred ostalimi konkurenti. But, Rai in Kvy so zamenjali pnevmatike. Alo se v ozadju prebija mimo dirkačev. Tudi Red Bulla sta od začetka dirke že pridobila nekaj mest. Ric je 14., Vet pa 15.

8: Ham je prednost povečal na 2s. Gut in Mal sta opravila postanek. Alo je prehitel Ste in je sedaj za But. Bot so iz moštva dejali, da imajo tisti, ki so šli sedaj v bokse težave s prometom, in to je priložnost za njih.

10: Ros je izvedel, da bodo prvi del dirke podaljšali za nekaj krogov v smislu pnevmatik. Vrstni red – Ham, Ros, Mas, Bot, Hul, Per, Ver, Ric, Mag, Vet, But, Alo, Kob, Kvy, Rai, Ste, Gut, Mal, Sut, Gro. Ham so poklicali v bokse, Ros pe ja izvedel, da mora voziti zelo hitro. Ham postanek je trajal 2,7s.

11: Bot s četrtega mesta je opravil postanek. Hul je dobil 5-sekundno stop-go kazen za izrivanje dirkača – Mag – s steze. Pri Mercedesu so mehaniki že pripravljeni za postanek Ros. Sedaj vodi Mas, ki še ni bil v boksih.

12: Ros postanek je trajal 2,6s. Ham brez težav prihaja nazaj pred njega. Razlika je 3s. Ric je v tveganem manevru prišel mimo Ver, a samo za trenutek. To je boj za sedmo mesto.

13: Mas je opravil postanek. Stal je 2,9s. Ros najhitrejši krog – 1:46.890. Razlika med Ham in Ros je 2,5s.

14: Med sedmim in enajstim mestom so dirkači tesno skupaj – Mag, Bot, Vet, But, Alo. Bot je sedaj brez težav prehitel Mag.

15: Per je opravil postanek in se vrača na trinajsto mesto. Tudi Ste pelje v bokse.

16: Hul s četrtega mesta pelje v bokse. Opraviti mora še kazen. Kvy se je ustavil v 21. ovinku in varnostniki so ga porinili s steze. Zato so vihrale rumene zastave.

17: Ric, Vet in Mag so še brez postanka. Ros so povedali, da načrtujejo v tem delu dirke ostati dlje na pnevmatikah kot Ham.

18: Ros najhitrejši krog – 1:46.869.

19: Razlika med Ham in Ros je 2,6s.

20: vrstni red – Ham, Ros, Mas, Ric, Bot, Mag, Vet, But, Alo, Rai, Per, Hul, Ver, Mal, Gut, Sut, Gro, Kob, Ste. Ric pravijo, da je Bot za njim nekaj desetink hitrejši. Obvestili so ga, da ga ne bo preprosto spustil predse, čeprav ne gre za pravo dirkanje med njima.

21: Mercedesa imata izmed prve deseterice eno najvišjih porab goriva.

22: Razlika med vodilnima je 3s. Vet poroča, da so desne pnevmatike v slabem stanju. Mag in Vet peljeta v bokse. Vet je stal nekaj dlje kot običajno. Gro se je ustavil drugič.

24: Ponovljen posnetek je pokazal blokirano prednje kolo, zatem pa je čez ovinek peljal izven steze. Tako je zaostanek zrasel za 1,5s. Bot je po ravnini prišel mimo Ric na četrto mesto. Pred njim je Mas z 8,5s prednosti.

25: Ros pravi, da izgublja moč motorja. Mas je 4,5s za njim. Ham je prednost povečal na 9s.

26: Ros so povedali, da mu ERS-sistem ne deluje več. Mas se mu približuje. Povedali so mu, da ima Ros težave in proti njem pridobivajo.

27: Ros ima dolge pogovore z ekipo po radiu. Poskušajo rešiti težavo. Mas se je brez težav prebil na drugo mesto, ko je dovolj ujel Ros.

28: Bot na četrtem mestu ima slabih 14s zaostanka s sedaj tretjim Ros. Tudi Bot vozi par sekund na krog hitreje od Ros. Zadek Mal dirkalnika je zagorel. Mal izstopa iz dirkalnika in se mi nikakor ne mudi iz steze. Varnostniki so pritekli, da pogasijo ogenj. Šlo je za eksplozijo motorja. V Lotusovi garaži je videti smeh mehanikov.

29: But je s petega mesta zapeljal v bokse. Sledi mu tudi Gut. Še vedno vihrajo rumene zastave pred uvozom v bokse, kjer je dirko končal Mal.

30: Alo in But se borita za deseto mesto. Blizu sta jima tudi Mag in Rai. But je naredil napako in Alo se je prebil mimo. Mas vodi hitrejše kroge kot Ham. Razlika med njima je 11s. Ros je izgubil že proti Mas. Bot je v štirih krogih razpolovil zaostanek za Ros. Sedaj znaša 8,3s.

31: V zadnjem krogu je Mas odpeljal 2s hitreje od Ham. Razlika je 8,5s. Ver je zamenjal pnevmatike. Vrstni red – Ham, Mas, Ros, Bot, Per, Ric, Hul, Ver, Vet, But, Alo, Rai, Mag, Gro, Sut, Gut, Kob, Ste.

32: Ham je opravil postanek. Mas vodi pred Ros. Ham se je vrnil tik za Ros na tretje mesto. Ham je brez težav prišel mimo.

33: Tudi Bot se bliža Mercedesoma. Oba se soočata s težavami dirkalnika. Bot je prišel pred Ros.

34: Ham je s komandnega pulta izvedel, da potrebujejo kroge okrog 1:47.

35: Ros so dejali, da bo moral ob postanku speljati ročno. Stal je 4,7s. Mas ima 15s prednosti pred Ham.

36: Ros je iz boksov prišel na sedmo mesto za obe Force Indii – Per in Hul.Bot s tretjega mesta je zapeljal po nove pnevmatike.

37: Mas, Ham +15s, Ric +24s. Ros je vprašal, če je trenutna uvrstitev dovolj, če Ham odstopi. Izvedel je, da ne. Zanimalo ga je, kaj naj naredi, da bo dovolj. Dejali so, da ima super gume in naj dirka hitro. Lovi ga že Vet, ki ima manj kot pol sekunde zaostanka. Brez boja mu je predal svoje mesto.

38: Bot najhitrejši krog – 1:46.304. Hul je zapeljal v bokse. Bot so povedali, da bo moral še enkrat v bokse, medtem ko bo Ric odpeljal na teh pnevmatikah do konca dirke. Vrstni red – Mas, Ham, Ric, Bot, Per, Hul, Vet, Ros, But, Alo, Ver, Rai, Mag, Gro, Sut, Gut, Kob, Ste.

39: Bot je tik za Ric. Obeta se boj za tretje mesto. Mas ima 14,5s prednosti pred Ham. Razlika se bistveno ne spreminja.

40: Samo Ste vozi počasnejše kroge od Ros. Ros je zapeljal s steze v prvem ovinku, a nadaljuje. Mimo je prišel But.

41: vrstni red – Mas, Ham, Ric, Bot, Per, Vet, Ros, But, Alo, Ver, Rai, Hul, Mag, Gro, Gut, Sut, Kob, Ste. Ros pravi, da se stanje avtomobila slabša.

42: Per in Vet se borita za peto mesto. Per se ne da. Konec kroga pa je Per zapeljal v bokse, tako da je Vet sedaj peti.

43: Ham najhitrejši krog – 1:46.166. Zaostanek za Mas znaša 12,5s. Tudi Ros je hitrejši v svojih krogih. Mas so poklicali v bokse.

44: Ham spet vodi. Mas je stal 3,3s. Razlika je sedaj 11s. Ham najhitrejši krog – 1:45.923.

45: Per se je prebil na 11. mesto mimo Rai. Kob pelje v bokse. Dirkalnik je parkiral v garažo. Ros je sedmi, Hul za njim pa ima dobro sekundo zaostanka.

46: Ham najhitrejši krog – 1:45.813. Ros je izgubil še mesto proti Hul. Sedaj je osmi. Mas najhitrejši krog – 1:45.342. Razlika med Ham in Mas je 9,5s.

47: Red Bulla sta kljub včerajšnji diskvalifikaciji na tretjem oz. petem mestu. Morata še v bokse. Vet pelje sedaj. S peto je padel na deseto mesto.

48: Mas je 8s za Ham. Hitro se približuje Ham. Še Ric je opravil postanek in ni izgubil veliko. Vrača se na četrto mesto. Per je prišel na osmo mesto mimo Alo. Napada ga tudi Vet. Vet je sedaj deveti.

49: Mas je zaostanek zmanjšal na 6,5s.

50: vrstni red – Ham, Mas, Bot, Ric, But, Hul, Per, Ros, Vet, Alo, Rai, Mag, Ver, Gor, Gut, Sut, Ste.

51: Ric najhitrejši krog – 1:44.496. Mas ima manj kot 5s zaostanka za Ham.

52: Ros vozi zelo počasi na stezi in kot kaže končuje dirko. Ham ima še 3,8s prednosti.

53: Ros je padel na trinajsto mesto. Mas ima še 3,2s zaostanka. Ros so poklicali v bokse, a je rekel, da želi nadaljevati. Iz Mercedesa so to sprejeli.

54: Ham in Mas sta Ros prehitela za krog.

ZADNJI KROG: Ham pelje proti zmagi in osvojitvi drugega naslova svetovnega prvaka. Od navijačev je vzel zastavo, s katero vozi častni krog, čeprav je to prepovedano. Drug za drugim mu čestitajo po radiu. Postal je prvi Mercedesov prvak po letu 1955, ko je zmagal Juan Manuel Fangio. Paddy Lowe se je v imenu Mercedesa opravičil Ros, ker ni imel zmagovitega dirkalnika. Potolažil ga je z besedami, da se bodo drugo leto vrnili.

Vrstni red: Ham, Mas, Bot, Ric, But, Hul, Per, Vet, Alo, Rai, Mag, Ver, Gro, Ros, Gut, Sut, Ste; odstop: Kob, Mal, Kvy.