V Zandvoortu bodo ob stezi ostale peščene izletne cone

Red Bull Zandvoort 2020 F1 Formula 1
Avtor prispevka: , objavljeno 20. julija 2019 .

Nizozemsko dirkališče Zandvoort bo v prihodnji sezoni znova gostilo dirko prvenstva Formule ene, toda steza pred tem ne bo doživela večjih sprememb. Predvsem bodo ob asfaltni podlagi na dirkače prežale peščene izletne cone, zaradi česar bo prva tamkajšnja dirka po 35 letih odsotnosti zanje nekoliko zahtevnejša.

Steza je hitra in tekoča, zato bo že sama po sebi velik izziv, številni gledalci pa so upali, da izletne cone ne bodo asfaltirane, tako kot je to ustaljena praksa na vseh ostalih dirkališčih, saj dirkači zdaj le-te izkoriščajo za večinoma nekaznovano vožnjo izven začrtane proge. “Obdržali bomo peščene izletne cone,” je potrdil Jarno Zaffelli, direktor podjetja Dromo, ki dirkališče pripravlja na prvo dirko po letu 1985. “To je bila ena izmed zahtev vseh vpletenih strank. Pri FOM so to zahtevali zaradi dediščine dirkališča. Tako so želeli tudi lastniki dirkališča, tudi sami pa raje vidimo pesek namesto asfalta, če ta ni potreben.”

Izletne cone v Zandvoortu so, po besdah Zaffellija, edinstvene, saj se od roba steze do zaščitnih ograd strmo dvigajo in tako skoraj onemogočajo trčenje dirkalnika z ogrado. Dela naj bi se pričela novembra letos, končala pa marca prihodnje leto.