V pravilih poskrbeti za več prehitevanj

Avtor prispevka: , objavljeno 10. avgusta 2015 .

Tehnični šefi v Formuli 1 so zadolžili strateško skupino, da v pravilih, ki jih pripravljajo za sezono 2017, poskrbi za povečanje priložnosti prehitevanj na dirkah.

Najvišji razred motošporta trenutno stremi k izboljšanim predstavam v sezoni 2017, ko bodo dirkalniki pet sekund na krog hitrejši, bolj agresivnega izgleda s širšimi prednjimi in zadnjimi krilci in širšimi zadnjimi pnevmatikami ter potencialnim 1000km motorja. FIA-o še čaka oblikovanje pravil, kar zahteva sodelovanje številnih tehničnih šefov, pripravljena pa morajo biti do marca prihodnje leto. Od takrat naprej jih ne bo mogoče več spreminjati.

Trenutno je strateška skupina prešla na področje prehitevanj, kjer bodo zbirali potencialne ideje, kako povečati njihovo število tekom dirke, v okviru mitinga pred belgijskim dirkaškim vikendom, tj. 18. avgusta.

Tehnični šef Force Indie, Andrew Green je za Autosport povedal: “Nedavno smo prejeli direktivo strateške skupine, v kateri piše, da želijo izboljšati prehitevanja. O tem še nismo debatirali, čeprav je bil sestanek predviden pred poletnim premorom. Rečem lahko le, da trenutno pripravljen načrt ni nujno tisto, kar bo na koncu obveljalo.”

Green je tudi pojasnil, da bi bilo za povečanje podtlaka dirkalnikov potrebno le-te prenoviti: “Zaenkrat smo še preveč odvisni od prednjega dela, ki skrbi za podtlak celotnega avtomobila. Ko se dirkač približuje tekmecu pred seboj, ne izgubi samo podtlaka spredaj, ampak to vpliva na ves dirkalnik, zato bi poleg ostalega morali na naslednjem mitingu pogledati še to.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish