V MotoGP bo uvedena kazen podaljšanega kroga

Avtor prispevka: , objavljeno 24. februarja 2019 .

Komisarji razreda MotoGP bodo imeli v letošnji sezoni na razpolago novo kazen, ki se bo imenovala kazen dolgega kroga, oziroma podaljšanega kroga. Kaznovani dirkač, ki bo na nepravilen način pridobil mesto ali prednost, bo moral zapeljati skozi označen del steze, s katerim bo izgubil določeno količino časa. Dirkači so kazensko cono preizkusili prvi dan testiranj v Katarju in na sestanku podprli novo zamisel.

Valentino Rossi je ocenil, da bo dirkač izgubil najmanj tri sekunde, po pozitivnem odzivu dirkačev pa bo “Long Lap Penalty” tudi uradno vpisan v pravilnik MotoGP za letošnjo sezono.

Nova kazen naj bi nadomestila trenutno kazen izgube enega mesta med dirko, toda zdaj so se odločili, da bo kazen podaljšanega kroga le dodana obstoječim kaznim, ki so na razpolago komisarjem.

O tem, kje na stezi bodo dirkači morali podaljšati krog v primeru prekrška, bo na vsaki dirki oziroma stezi posebej odločalo vodstvo dirke, ki ga sestavljajo Loris Capirossi, Franco Uncini ter Carlos Ezpeleta. Nova kazen naj bi bila na voljo na večini dirkališč, ponekod pa postavitev steze ne dopušča podaljška steze. “Radi bi, da bi bila kazen na voljo na vseh dirkah, toda če kakšna izmed stez ne bo dopuščala izvedbe, ta izjema ne bo vplivala na pravilo za ostale steze,” je pojasnil Ezpeleta.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish