V Monaku slavil Renault

Avtor prispevka: , objavljeno 12. maja 2015 .

Sedma dirka za ePrix prvega prvenstva FIA formule E je dirkače in moštva prvič privedla v Evropo. Gledalci so napolnili tribune na monaških ulicah, po katerih so tiho drveli enosedežni dirkalniki Spark-Renault SRT01_E. V dirki je zmagal Sébastien Buemi (e.dams-Renault) pred Brazilcema Lucasom di Grassijem (Audi Sport Abt) in Nelsonom Piquetom (NEXTEV TCR). Švicar je s tem postal ne le prvi dirkač, ki je prvo startno mesto pretvoril še v zmago, ampak tudi prvi z dvema zmagama v tem novem razredu avtomobilskega športa.

Prvenstvo FIA formule E je imelo minulo soboto, na Dan Evrope svoj prvi nastop na Stari celini z dirko po ulicah Monaka, legendarnega in slikovitega prizorišča avtomobilskega športa, ki je tudi zelo predano trajnostnemu razvoju. Na prilagojeni različici slovite ulične steze za formulo 1 je Renault Sport ponovno dokazal uspešnost svojega dela pri zasnovi in nadzoru razvoja dirkalnikov Spark-Renault SRT_01E, ki so varni, zanesljivi in zmogljivi.

V prostih treningih sta bila izmenoma najhitrejša Nicolas Prost (e.dams-Renault) in Bruno Senna (Mahindra Racing), v kvalifikacijah pa je prvo mesto osvojil Sébastien Buemi. Drugi najhitrejši je bil Lucas di Grassi, tretje startno mesto pa je osvojil Jérôme d’Ambrosio (Dragon Racing).

Vrstni red prve trojice je ostal enak tudi po prvem krogu dirke, v katerem je za prvim dvojnim ovinkom prišlo do spektakularne nesreče, v kateri ni bil poškodovan niti Bruno Senna, čigar dirkalnik je ob trku dvignilo visoko v zrak. Po posegu varnostnega avtomobila sta si Sébastien Buemi in Lucas di Grassi nabrala nekaj prednosti, za njima pa je Nelson Piquet uspel presenetiti Jérôma d’Ambrosia in se mimo njega prebiti na tretje mesto.

Lucas di Grassi se kljub taktičnemu zgodnjemu postanku v boksu za zamenjavo dirkalnika ni uspel prebiti mimo Sébastiena Buemija, ki je vodstvo obdržal do cilja. S tem je bil Švicar prvi doslej, ki je čelno startno mesto pretvoril v zmago v dirki in tudi prvi z dvema zmagama v prvenstvu formule E. Za njim se je Lucas di Grassi v zaključnem delu dirke uspešno upiral pritisku Nelsona Piqueta in tako z drugim mestom ohranil vodstvo v skupni razvrstitvi. Na lestvici moštev je e.dams-Renault še povečalo svojo prednost.

Pred dirko za ePrix je Renault priredil spektakularen nastop z modeloma Renault Zoé in Renault Twizy. Za množico obiskovalcev so na prireditvenem prostoru eVillage pripravili razne aktivnosti, poleg tega pa so si lahko od blizu ogledali razstavni avtomobil v barvah moštva e.dams-Renault. Osma dirka prvenstva FIA formule E bo 23. maja na letališču Tempelhof v Berlinu.

Patrice Ratti, generalni direktor Renault Sport Technologies: “Ta prva dirka za ePrix Monaka ni začela samo novega poglavja bogate zgodovine, v kateri je veliko vezi med kneževino in Renaultom, ampak tudi v zgodovini, ki jo vsak dan ustvarjamo z električnimi avtomobili. Spet smo bili priče izjemne učinkovitosti ekip monaškega avtomobilskega kluba, s katerimi bomo prav radi spet sodelovali že čez dva tedna, ko bosta tu dirki prvenstev formule 1 in formule Renault 3,5. Zanimanje obiskovalcev je bilo jasno vidno med preskusnimi vožnjami z vozili iz ponudbe Renault Z.E.! Današnja intenzivna dirka na tem zgodovinskem prizorišču je kronala vse naporno delo, ki smo ga opravili v zadnjih treh letih. Sébastienu Buemiju in našim partnerjem v moštvu e.dams-Renault od srca čestitamo za zmago. Po uspešno dokazani tehnični uresničljivost dirkanja na elektriko z dirkalniki Spark-Renault SRT01_E in vzporedno z našimi pripravami na odprto konkurenco v naslednji sezoni, z moštvom e.dams-Renault že letos ciljamo na oba naslova prvaka – tako med dirkači kot tudi med moštvi.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish