V Monaku samo dva postanka

Avtor prispevka: , objavljeno 22. maja 2013 .

Konec tedna je na sporedu ena najprestižnejših dirk sezone formule ena, velika nagrada Monaka. Italijanski proizvajalec pnevmatik je za ta dirkaški vikend pripravil mehke in super mehke pnevmatike, katere naj bi po prvih napovedih dirkači zamenjali le dvakrat na dirko. Torej na naslednji dirki ne bomo videli (pre)veliko postankov, ampak zaradi zelo počasne ulične steze le dva.

Kljub temu, da steza ne omogoča ravno velikih hitrosti, bodo pnevmatike zelo pomembne. Namreč prehitevati ni mogoče, zaradi česar bodo postanki ključni in kot se v zadnjih dneh govori bi bila to lahko tudi edina možnost za prehitevanje. Večina ljudi v svetu formule ena namreč vse stavi na najhitrejši Mercedes, ki se je na letošnjih kvalifikacijskih krogih najbolje znašel, a na dirkah pogorel. Kakorkoli že, pri Mercedesu bodo najverjetneje favoriti z najhitrejšim časom kvalifikacij, a obraba pnevmatik in čas postankov bo odigral ključno vlogo.

Motor športni direktor Pirellija Paul Hembery tako pravi: »V Monaku pričakujemo v povprečju dva postanka na dirkalnik. Tu nas za razliko od Barcelone čaka zelo počasna steza, ki malo obrablja pnevmatike. Seveda to ne pomeni, da bodo dirkači manj strateški, saj smo v zadnjih letih videli veliko različnih strategij, ki pa so se na koncu izkazale za zelo podobne. Počakajmo na konec dirkaškega vikenda, verjamem, da bomo videli veliko različnih taktih in tudi prehitevanj, predvsem pri postankih.«