V F1 se obetajo spremembe na področju kaznovanja dirkačev

Avtor prispevka: , objavljeno 5. maja 2024 .

Komisarji na dirki F1 v Miamiju bodo krovni organizaciji FIA predlagali spremembe na področju kaznovanja dirkačev, potem ko naj bi Kevin Magnussen na sprint dirki vozil nešportno.

Danec se je na 19 krogov dolgi dirki z Lewisom Hamiltonom boril na repu prve deseterice, pri tem pa zapeljal mimo ovinka in si takoj prislužil 10-sekundno kazen zaradi pridobivanja prednosti z vožnjo izven steze. Časovno kazen te vrste mora dirkač odslužiti med postankom v boksih, oziroma se mu prišteje h končnemu času po končani dirki, če postanka ne opravi. Magnussen je tako ostal na stezi in se še bolj srdito boril proti Hamiltonu, ter si v naslednjih krogih prislužil še dve kazni, s tem pa je posredno ščitil mesto moštvenega kolega, ki je vozil pred njim.

Podobno taktiko je dirkač Haasa ubral že v Savdski Arabiji letos, po sprint dirki v Miamiju pa je priznal, da si je prav vse kazni zaslužil. “Kazni sem zaslužil, a sem potem lahko uporabil neumno taktiko, ki mi sicer ni všeč, toda na koncu koncev sem odigral svojo vlogo moštvenega igralca.”

Po teh izjavah so komisarji dirke Magnussena še enkrat poklicali na zaslišanje, tokrat zaradi suma nešportnega obnašanja. “Dirkač je iskreno pojasnil mnenje, da lahko proti dirkalniku št. 44 še naprej dirka tako, kot je, pri čemer je bil pripravljen sprejeti vse kazni, ki jih je dobil med bojem za položaj. Njegovo mnenje je tudi, da pravila dopuščajo ustvariti prostor do dirkalnikov pred njim, ter da ni neobičajno, da dirkač na ta način pomaga moštvenemu kolegu. V nobenem trenutku ni menil, da je njegovo početje na kakršen koli način nešportno,” so komisarji zapisali v izjavi za javnost, kjer so dodali: “Dirkač je poudaril, da komisarji navadno ne stopnjujejo višine kazni za ponavljajoče se kršitve.”

Komisarji so zaključili, da ni jasnih dokazov, da bi se Magnussen namenoma obnašal nešportno, zato se za dodatno kazen niso odločili, so pa pripomnili, da se ne strinjajo z njegovim načinom vožnje, ter da bodo v bodoče predlagali, da se v takšnih situacijah, ko dirkač ponavlja kršitve, komisarji lahko poslužijo postopno strožjih kazni.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj

Naroči se
Pošlji obvestilo
0 Comments
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje