V F1 letos točke tudi za najhitrejši krog na dirki

Avtor prispevka: , objavljeno 7. marca 2019 .

Formula 1 naj bi letos uvedla novost, s katero bi dirkači dobili točke tudi za najhitrejši krog na dirki. S tem naj bi začinili dirke F1 in dirkače vzpodbudili, da bi med dirko vozili hitreje. Zaenkrat sicer gre zgolj za predlog, o katerem pa bo danes v Ženevi razpravljal športni svet. Če bo tam predlog odobren, ga bo morala potrditi še strateška skupina Formule 1, zatem pa bo vpisan v športni pravilnik s čimer bo stopil v veljavo še pred prvo dirko sezone, ki bo 17. marca v Avstraliji.

Liberty Media je razmišljala, da bi predlagala točko tudi za najboljši štartni položaj, a se za to niso odločili, saj bi s tem po njihovem mnenju škodili dogajanju na dirki.

Formula 1 je vpreteklosti že podeljevala točke za najhitrejši krog na dirki in sicer med leti 1950 ter 1959 in tako bo letos minilo 60 let od zadnje osvojene točke za ta podvig, ki je odtlej veljal bolj kot ne zgolj za eno izmed statistik sicer pomembnejših statistik dirke, brez večjega pomena za prvenstvo.

Točka za najhitrejši krog v F1 sicer ni nikoli odločila o prvenstvu, se je pa to zgodilo v sezoni 2015-2016 električne Formule E, ko je Sebastien Buemi na zadnji dirki sezone postal prvak po dvoboju z Lucasom DiGrassijem, s katerim sta tirčila v prvem krogu dirke.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish