V ERC omejili število gum

Avtor prispevka: , objavljeno 28. maja 2013 .

 
Organizatorji Evropskega reli prvenstva ERC so zmanjšali število kompletom gum, ki so na voljo dirkačem. Do zdaj poraba gum ni bila omejena in tako so lahko najboljše, oziroma najpremožnejše ekipe uporabile poljubno število novih gum, kar pa je za dirkače in ekipe z manjšim proračunom pomenilo, da so še bolj oddaljeni od vrha.

Od relija Ypres naprej bodo dirkači za vsak reli lahko uporabili 20 gum, še štiri pa bodo na voljo za treninge in kvalifikacije. Organizatorji pa so tudi prepovedali dodatno vrezovanje profila na gumah.

Francois Ribiero, športni šef promoterja prvenstva ERC Eurosport Event je dejal, da je to potrebna poteza, s katero želijo preprečiti brezglavo višanje stroškov. “ERC pravila okrog gum so bila zelo potratna. Še vedno želimo odprto tekmovanje med gumarji, toda morali smo storiti nekaj, da drastično zmanjšamo stroške ekip. Do zdaj, ko je bilo na vsako servisno območje dovoljeno šest novih gum, so nekatere ekipe uporabile 36 do 42 gum za 250 kilometrov hitrostnih preizkušenj, kar je nesmiselno z ekonomskega stališča, glede na to, kako vzdržljive so nove gume,” je povedal.

Nova pravila bodo tako veljala za preostanek sezone 2013, pred odločitvijo glede pravil za prihodnjo sezono, pa se bodo pravilom pobližje posvetili.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish