V Barceloni znova po stari konfiguraciji steze

Avtor prispevka: , objavljeno 9. junija 2017 .

Potem ko je Maverick Vinales po petkovih prostih treningih pozval k vrnitvi na staro konfiguracijo steze v Barceloni, podprl pa ga je moštveni kolega Valentino Rossi, so dirkači dosegli željeno spremembo. Preostanek dirkaškega konca tedna VN Katalonije bo tako potekal mimo novo postavljene šikane, katere namen je bil obvoz ovinka, v katerem se je lani smrtno ponesrečil Luis Salom.

Prvi je novo postavitev kritiziral Jorge Lorenzo, ki je novo postavitev preizkusil prejšnji mesec v sklopu privatnega testiranja, danes pa je svoje nezadovoljstvo izrazil tudi Vinales, ki je prvi trening končal na šestem, drugega pa šele na šestnajstem mestu. “Mislim, ad je novi del steze nevaren,” je dejal Vinales. “Če vidiš motocikel sredi šikane, lahko na treningu zaviješ na travo, upočasniš in ne dokončaš kroga. Toda na kvalifikacijah ne bo nihče upočasnil. Če bo tam dirkač padel sredi šikane, bo motocikel ostal na stezi, to pa bo nevarno za dirkače in varnostnike. Lani smo že videli nekaj skorajšnjih nesreč, a tam so motocikli obtičali ob stezi. Poskušal se bom pogovoriti glede spremembe,” je po drugem treningu povedal dirkač Yamahe.

Dirkači so se o morebitni spremembi pogovarjali že v sklopu dirkaškega konca tedna v Mugellu, kjer je zasedala varnostna komisija. Tam so se dogovorili, da bodo postavitev steze spremenili, potem ko jo bodo vsi dirkači v petek preizkusili in če se bo s spremembo strinjala večina. Tako so se po dolgotrajnih pogovorih vendarle odločili, da nove šikane v nadaljevanju konca tedna ne bodo uporabljali, dirkači pa bodo vozili po 4.655 kilometrski postavitvi, po kateri Formula 1 dirka od leta 2007 in po kateri so dirkači MotoGP dirkali lani.

Med dirkači, ki se s rne strinjajo pa je Cal Crutchlow, ki pravi, da ne razume kritik na račun nove šikane. “Vsi se pritožujejo glede nove šikane, katero smo sami želeli. Lani smo se strinjali, da bomo vozili po šikani, katero uporablja Formula 1, a zatem smo želeli spremembe, saj je betonski zid tam preblizu in s postavitvijo te šikane smo se strinjali. Zdaj, ko so jo postavili pa se vsi pritožujejo,” je bil jasen dirkač Honde, ki se je dotaknil tudi Lorenzove ocene, da bi imeli dirkači na Hondah prednost na tem novem delu steze. “Lorenzo misli da vsaka sprememba daje prednost drugim, razen, če gre njemu na roko. Na testiranjih ni imel težav,” je še dodal Britanec.

Foto: Yamaha