Usoda Ducatija bo znana pred dirko v Argentini

Avtor prispevka: , objavljeno 13. marca 2019 .

Aprilia, Suzuki, KTM in Honda so se pritožili zoper motocikle Ducatija, ki so jih na VN Katarja vozili Danilo Petrucci, Jack Miller ter zmagovalec dirke, Andrea Dovizioso.

Predmet pritožbe je bilo dodatno krilce na spodnji strani motocikla, pred zadnjim kolesom, ki po trditvah Ducatija služi hlajenju gume, tekmeci pa temu ne verjamejo, saj so se dirkači ves dirkaški konec tedna bali kritično nizkih temperatur steze, zaradi katerih so celo predlagali zgodnejši začetek dirke. Prepričani so, da gre za krilce, katerega namen je proizvajanje podtlaka, oziroma izboljšanje oprijema zadnjega kolesa, kar pa ne bi bilo v skladu s pravili. Pri Ducatiju pa so prepričani, da je tehnična direktiva, izdana pred prvo dirko v Katarju, odprla možnost uporabe tega krilca, ki je bil poprej dovoljen le na dežnih dirkah, saj le to preusmerja tok vode izpod zadnjega kolesa.

Protest, ki ga je sestavila Aprilia, so komisarji na dirki zavrnili, četverica moštev, med katerimi pa ni bilo Yamahe, ki je enako krilce preizkušala tudi sama lani v Valenciji, pa je vložila pritožbo na mednarodno športno razsodišče. Motociklistična krovna organizacija FIM ni določila datuma, ko bo zadeva obravnavana, toda izdali so izjavo, da bo zaslišanje vpletenih moštev opravljeno v kratkem.

Izzid zaslišanja pa naj bi bil znan še pred naslednjo dirko, torej VN Argentine, ki bo 31. marca.