Urnik VN Azerbajdžana + zmesi gum in vreme

Avtor prispevka: , objavljeno 4. junija 2021 .

Iz ene ulične dirke na drugo, iz Monte Carla v Baku, prestolnico zakavkaške države Azerbajdžan. Razlika med mestoma na Aurni obali in Kaspijskim jezerom, največjim na svetu, je ta, da je Baku bistveno hitrejši.

In da ne bi zamudili dogajanja v sklopu dirkaškega konca tedna VN Azerbajdžana in pomembnejših podatkov, povezano s to dirko, smo za vas pripravili vse potrebne informacije za lažje spremljanje šeste dirke sezone 2021, ki bo potekala na ulični stezi Baku City Circuit, po kateri bodo morali dirkači opraviti 51 krogov.

Čeprav je ulična steza v Bakuju veliko širša kot v Monaku, pa ima zelo nevarno mesto, kjer se lahko za dirkača vse skupaj hitro konča. To sta leta 2019 okusila Leclerc in Latifi – Foto: HB Press

Urnik VN Azerbajdžana

Petek, 4.6.2021

10.30 – 11.30                     1. prosti trening (FP1)

14.00 – 15.00                     2. prosti trening (FP2)

Sobota, 5.6.2021

11.00 – 12.00                     3. prosti trening (FP3)

14.00 – 15.00                     Kvalifikacije (Q)

Nedelja, 6.6.2021

14.00 – 16.00                     Dirka (R)

Zmesi gum VN Azerbajdžana

Pirelli bo tudi v Baku pripeljal tri najmehkejše zmesi svojih produktov, kot je to bil primer v Monaku: C3 (trda zmes-bela oznaka), C4 (srednja zmes-rumena oznaka) in C5 (mehka zmes-rdeča oznaka). Ta nabor zmesi gum je nekoliko mehkejši, kot je to bilo leta 2019, ko se je dirka zadnjič odvijala. Izbira je bila sprejeta zaradi dejstva, ker najtrša zmes na zadnji dirki v Bakuju sploh ni bila uporabljena, novi nabor pa bo ekipam omogočil več možnosti pri strategijah.

https://twitter.com/pirellisport/status/1399346802109956097

Ulična steza v Bakuju se lahko pohvali z asfaltno površino, ki ni zahtevna do gum. Pomemben dejavnik pa bi lahko bil veter, ki je v Bakuju reden gost. Mario Isola, športni šef Pirellija, je ob tem povedal: “Od ene edinstvene steze do druge. Baku nudi povsem drugačen izziv kot Monako. Prvič v Azerbajdžan prinašamo najmehkejši nabor naših gum, kot smo jih imeli v Monte Carlu. Razlog tiči v tem, da na zadnji dirki v Bakuju leta 2019 najtrša zmes sploh ni bila uporabljena, večinoma le srednja zmes. Z novim naborom se nadejamo, da bodo vse tri zmesi igrale pomembno vlogo in vodile do različnih strategij.

Vremenska napoved VN Azerbajdžana

Dirkače bo ta konec tedna v Bakuju pričakalo sonce in temperature preko 20°C – Foto: HB Press

Prve napovedi za dirkaški konec tedna VN Azerbajdžana v Bakuju nam obetajo temperature zraka preko 20 stopinj Celzija in po trenutnih podatkih dirkači gum za dež ne bodo potrebovali, saj vremenoslovci verjetnost dežja v celoti izključujejo.

Konec maja in v začetku junija se povprečne temperature v Bakuju gibljejo tam okrog 23 stopinj Celzija in to pri večinoma sončnem vremenu. V tem letnem času ima Baku kvečjemu le tri deževne dni.        

Foto: HBpress