Umrl Niki Lauda

Avtor prispevka: , objavljeno 21. maja 2019 .

Dirkaški svet Formule 1 je danes zgodaj zjutraj pretresla novica, da je v sedemdeset letu starosti umrl legendarni Niki Lauda. Trikratni svetovni prvak se je sicer že od sredine lanskega leta boril z zdravstevnimi težavami. Avgusta lani so mu morali opraviti tudi presaditev pljuč zaradi česar je dva meseca preživel v bolnišnici. V zadnjem obdobju pa naj bi imel težave tudi z ledvicami.

Danes pa je bilo javnosti sporočeno, da je žal izgubil bitko z boleznijo in v ponedeljek v krogu družine umrl. Družina je javnosti sporočila:

“Z globoko žalostjo vam sporočamo, da je naš ljubljeni Niki mirno umrl v krogu družine. Njegovi športni dosežki ne bodo nikoli pozabljeni. Prav tako ne njegov neposreden odnos, pozitivnost ter pogum. Zgled in merilo za vse nas. Izven javnosti je bil ljubeč in skrben mož, oče dedek. Pogrešali ga bomo.”

Lauda zagotovo spada med enega najboljših dirkačev vseh časov. V Formuli 1 je debitiral leta 1971, tri leta pozneje po prestopu v Ferrari dobil prvo dirko. V sezoni 1975 pa prvič postne svetovni prvak. Sledi ena najbolj znanih sezon, katero zaznamujeta dvoboj z Jamsom Huntom ter nesreča na Nürburgringu v kateri bi skoraj izgubil življenje. Kljub temu se vrne po le dveh dirkah, naslov pa izgubi le za točko. V naslednji sezoni se ponovno pokori vso konkurenco preden se leta 1978 preseleli v moštvo Brabham. Tu ostane le do dirkaškega vikenda v Kanadi leta 1979, ko naznani svojo upokojitev. Toda želja po dirkanju ne usahne in tri leta pozneje se vrne v šport, tokrat v moštvo McLaren, s katerim leta 1984 osvoji še svoj tretji in tudi zadnji naslov. Ob koncu prihodnje sezone se zavedno poslovi od dirkanja v Formuli 1.

V zadnjih sezonah pa smo ga videli predvsem v garaži Mercedesa v vlogi neizvršnega direktorja.