Umrl Jean-Pierre Beltoise

Avtor prispevka: , objavljeno 5. januarja 2015 .

Nekdanji dirač formule ena in zmagovalec velike nagrade Monaka Jean-Pierre Beltoise je umrl v 77-letu starosti. Pierre je bil tudi zadnji, ki je z BRM-jev slavil v Monaku, sicer pa je svojo kariero pričel v motociklizmu, kjer je osvojil 11 francoskih naslovov. Podal pa se je torej tudi na štiri kolesa, kjer je na 12 urni dirki v Reimsu leta 1964 doživel hudo nesrečo, v kateri si je za vedno poškodoval levo ramo.

Kljub vsemu je Beltoise nadaljeval z dirkanjem in osvojil naslove v F3 in F2, nato pa prestopil v formulo ena. Njegova prva dirka v F1 je bila velina nagrada ZDA leta 1967, še istega leta pa je osvojil drugo mesto na nizozemski veliki nagradi. Do konca leta 1971 je dikal z Matrami, nato prestopil v Tyrrell in za tem v BRM, ko je tudi osovjil svojo prvo zmago v F1. Leto za tem je osovjil zadnjo zmago za BRM v Monaku. Pol dveh letih je zapustil formulo ena in se posvetil francoskemu turnemu dirkanju, dirkal je tudi na ledu in v rallycrossu, ter testiral Ligierjev dirkalnik formule ena.

Sicer pa je bil Beltoise poročen z Jacqueline, njegova sinova Anthony in Julien pa sta prav tako šla po stopinjah očeta v moto šport. S tega sveta se je poslovil po tem, ko ga je dvakrat udarila kap v domačem Dakarju. Več o Jeanu-Pierrju si lahko preberete na Tifosi-Club.si.

Foto: PRESS