Umrl direktor dirk F1 Charlie Whiting

Avtor prispevka: , objavljeno 14. marca 2019 .

FIA je le dan pred prvimi prostimi treningi prve letošnje dirke sporočila žalostno novico, da se je poslovil 66-letni direktor dirk Formule 1, Charlie Whiting. Za Britanca je bila usodna pljučna embolija, katero je doživel v Melbournu.

Whiting je z delom v F1 začel leta 1977, kot član moštva Hesketh Racing, najbolj znan pa je njegov preboj do mesta glavnega mehanika v moštvu Brabham. Bil je ključen člen ekipe, s katero je Nelson Piquet postal svetovni prvak v letih 1981 ter 1983, moštvo pa je zapustil po letu 1988, ko ga je lastnik Bernie Ecclestone prodal.

Takrat je prevzel vlogo tehničnega delegata pri FII, seveda s priporočilom Ecclestona, direktor FIE in varnostni delegat pa je postal v letu 1997. Skrbel je za varnost dirkalnikov in dirkališč, za tehnične zadeve med dirkaškimi konci tednov, prevzel pa je tudi vodenje štartnih postopkov.

Whiting je bil zaslužen za povečano varnost v Formuli 1, bil pa je tudi glavni pobudnik uvedbe zaščitnega loka nad glavo dirkačev, ki naj bi po prepričanju mnogih že rešil življenje Charlesa Leclerca v nesreči na VN Belgije lani.