Umirjena dirka z malo odstopov

Avtor prispevka: , objavljeno 31. julija 2016 .

Danes se je odvila še zadnja dirka Formule 1 pred poletno pavzo in sicer za VN Nemčije. Za  včerajšnjega zmagovalca kvalifikacij Nica Rosberga se je dirka začela s slabim startom, saj so ga že na začetku prehiteli tako Lewis Hamilton, kot tudi oba dirkača Red Bulla Max Verstappen ter Daniel Riccardo.  Na začetku sta ga napadala še oba dirkača Ferrarija, vendar sta kasneje pričela zaostajati za njim. Že včeraj je namreč Rosberg imel  težave z elektroniko in verjetno je ta tudi danes že na začetku povzročila nekaj napak.

Od vodečih sta najprej v bokse v 12 krogu zavila Verstappen in Rosberg, ki je imel malenkostne težave tudi pri samem postanku, Verstappen pa je ohranil prednost. Tudi po postanku Hamiltona in Riccarda se vrstni red ni spremenil.  V 30 krogu je Rosbergu, ki je imel vmes že drugi postanek, uspelo prehiteti Verstappna, ki ga je po mnenju komisarjev dirke izrinil iz steze, za kar je dobil pet sekundno kazen.

V 38 krogu je prišlo do prvega odstopa, in sicer je zaradi tehničnih težav odstopil dirkač ekipe Williams Felipe Massa. V 40 krogu je tudi Riccardu uspelo prehiteti Verstappna, ki se je nato uspel približati Rosbergu in ga tudi prehiteti, medtem ko je moral Rosberg pri svojem tretjem postanku še prestati kazen.

V 61 krogu je zaradi tehničnih težav odstopil tudi Felipe Nasr, zadnje kroge pred zaključkom pa je na delu proge pričelo tudi deževati, vendar ni prišlo do velikih sprememb med vodečimi. Na koncu je svojo šesto zmago v tej sezoni in četrto zaporedno slavil Hamilton, drugi je bil Ricciardo, tretji pa Verstappen. Hamilton je tako svojo prednost povečal na devetnajst točk, drugi v razvrstitvi dirkačev ostaja Rosberg. Ekipa Red Bulla je v seštevku ekip prehitela ekipo Ferrari, katerega dirkača sta danes bila peta in šesta.

Toto Wollf, vodja ekipe Mercedes je po tekmi pojasnil, da je do napake pri tretjem postanku prišlo zaradi težav pri uri, saj so z menjavo pričeli šele po osmih sekundah, ne že po petih. Tudi glede stanja dirkalnika je pojasnil, da bodo še točno preverili vse telemetrične podatke, saj tudi njemu ni jasno kako je lahko en dirkalnik, v tem primeru dirkalnik Hamiltona, deloval popolnoma drugače kot Rosbergov dirkalnik.

Razočaran Rosberg je po dirki priznal, da je že sam start bil zelo slab, kar si niti sam ne zna razložiti. Tudi glede prehitevanja je priznal, da njegov namen ni bil Verstappna izriniti iz steze, ampak je imel težave tudi pri zaviranju pred ovinkom.

Naslednja dirka je dirka za VN Belgije in sicer zadnji vikend v avgustu.

Foto: Mercedes