Tudi Pirelliju grozijo sankcije

Avtor prispevka: , objavljeno 10. junija 2013 .

 

Krovna organizacije formule ena, FIA, je potrdila, da bo zaslišanje moštva Mercedes in gumarja Pirelli v Parizu, 20. junija. Dodali so, da obema stranema grozijo sankcije.

Pirelli je po VN Španije organiziral zasebno tridnevno testiranje z moštvom Mercedes. Nemška ekipa je z obema svojima dirkalnikoma preizkušala gume za prihodnjo sezono, pri Pirelliju pa so priznali tudi testiranje letošnjih. Srebrni Puščici sta odpeljali 1000 kilometrov na stezi Catalunya, moštvi Red Bull in Ferrari pa sta vložili protest na VN Monaka. Komisarji so odločitev preložili na mednarodno avtomobilistično zvezo FIA, ki se je odločila sklicati uradno zaslišanje pred mednarodnim sodiščem.

Kot smo že poročali, Mercedes lahko doleti zgolj globa ali pa, v najslabšem primeru zanje, tudi izključitev iz prvenstva (moštvo McLaren je bilo leta 2007 zaradi hujše kršitve pravil izločeno iz prvenstva, plačati pa so morali še globo v višini 100 milijonov dolarjev).

FIA pa bo ukrepala tudi zoper Pirelli, čeprav ta trenutek še ni jasno za kakšen prekršek se bodo zagovarjali. Najverjetneje gre za kršitev določb pogodbe, zaradi česar se jim lahko izreče zajetna denarna globa. Podoben primer se je zgodil v zvezi z VN Turčije 2006, ko so morali Turki zaradi kršitev plačati 5 milijonov dolarjev.