Tudi Leclerc je ignoriral moštvene ukaze

Sebastian Vettel in Charles Leclerc stopnjujeta napetosti v moštvu
Avtor prispevka: , objavljeno 2. oktobra 2019 .

Helmut Marko je izpostavil dejstvo, da je tudi Charles Leclerc letos že ignoriral moštvene ukaze, kar morda celo pojasni, zakaj Sebastian Vettel ni na VN Rusije ni želel upoštevati navodil moštva, naj predse spusti moštvenega kolega, ki je dirko sicer začel z najboljšega štartnega mesta.

Ferrari je v Sočiju poskrbel za kaos, ko je Vettel dirko začel s tretjega mesta in se v drugem ovinku prvega kroga že prebil mimo Lewisa Hamiltona pa tudi Leclerca, ter prevzel vodstvo na dirki, nato pa je ignoriral ukaze iz moštva, naj upočasni in Leclercu omogoči prehitevanje. Šlo naj bi za dogovor pred dirko, da Leclerc Vettlu z zavetrjem pomaga prehiteti Hamiltona, nato pa vrne mesto mlajšemu kolegu, a Vettlov tempo v prvih krogih dirke je bil prehud za mladega Monačana. Ferrari je nato stvari vzel v svoje roke, kakor je dirkaški inženir tudi napovedal v pogovoru z Leclercom. “Vettel je bil pred Leclercom, ki se je pritoževal in inženir mu je odgovoril: “Ne skrbi, za to bomo poskrbeli pri postanku”. To pomeni, da so se odločili manipulirati s postankom, kar je v nasprotju s športnim obnašanjem in poštenostjo,” je prepričan Marko.

Vettel je na postanek res zapeljal tri kroge kasneje, kot Leclerc, zaradi česar je izgubil več kot pet sekund prednosti. Kmalu za tem pa mu je odpovedal MGU-K (del hibridnega pogonskega sklopa), zaradi česar je moral odstopiti, Mercedes pa je kaos in virtualni varnostni avtomobil izkoristil za prevzem vodstva in zmago. Marko je spomnil na kvalifikacijski obračun za VN Italije v Monzi, kjer je Leclerc osvojil najboljši štartni položaj na račun tega, da ni upošteval moštvenega dogovora in Vettlu pomagal postaviti hiter krog z zavetrjem. “Če se Vettel ni držal njihovega pravila v Sočiju, potem se ga tudi Leclerc pred tem ni držal v Monzi,” pravi Marko. “Vettlu naj bi vrnil uslugo in mu pomagal postaviti hiter krog z zavetrjem, kot je to Vettel storil v prvem poizkusu, a tega ni storil. Vsekakor je Charles kriv za vse napetosti med dirkačema Ferrarija.”

Slabo vodenje dirkačev pa po mnenju svetovalca moštva Red bull le škoduje Ferrariju. “Ferrari je že tako v težkem položaju, zato ne vem zakaj vse skupaj še poslabšujejo z zavestnim ščuvanjem enega dirkača proti drugemu. V Maranellu imajo radi takšne igrice, kljub temu da se jim večinoma ne obrestujejo. Toda takšen je Ferrari. Tam vlada drugačna kultura,” je še dodal nekdanji dirkač Formule 1.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish