Tudi Hondin motor pod drobnogledom FIE: Kdor drugemu jamo koplje…

Avtor prispevka: , objavljeno 22. novembra 2019 .

FIA je potrdila, da bodo moštva Formule 1 prihodnjo sezono v svoje dirkalnike morala namestiti še dodaten drugi merilec pretoka goriva, s čimer želi mednarodna avtomobilistična zveza preprečiti morebitno izigravanje pravil.

Po dirki v Braziliji je FIA pod drobnogled vzela sisteme za dovod goriva streh dirkalnikov. Potrdili so, da so omenjene dele pogonskih sklopov z dirkalnika Ferrarija, Haasa, ki uporablja Ferrarijeve motorje ter Red Bull Honde, vzeli na analizo, pri tem pa opomnili, da ne gre za “zaplembo” delov.

V sredo je FIA izdala že tretjo tehnično direktivo v zadnjih štirih tednih, v kateri je bilo zapisano, da bodo moštva morala namestiti dodaten senzor za pretok goriva, ni pa jasno, ali gre pri tem za reakcijo na ugotovitve opravljenega pregleda sistemov.

V današnjih dirkalnikih je nameščen le en senzor za pretok goriva in sicer v posodi za gorivo, kjer skrbi, da pretkov goriva v motor nikdar ne presega 100 kilogramov na uro. Vsakršni sistemi, naprave ali postopki, s katerimi bi povečali pretok, oziroma s katerimi bi shranili ali reciklirali gorivo za merilnim mestom, so s pravili prepovedani.

Saga s pretokom goriva se je začela pred dirko v Austinu, kjer je moštvo Red bull na FIO naslovilo vprašanja glede treh morebitnih izvedb sistemov za dovod goriva, s katerimi bi moštva (Predvsem so sumili moštvo Ferrari) lahko obšla merilne točke. FIA je vse tri izvedbe označila za nelegalne medtem pa je forma Ferrarija v Austinu na prvi pogled padla, kar je le spodbudilo ugibanja o morebitnem goljufanju moštva iz Maranella.

Kot kaže je FIA za zdaj zadovoljna s Ferrarijevimi sistemi, so si pa pri Hondi s povpraševanji, s katerimi so želeli posredno ustaviti premoč Ferrarija na ravninah, morda malce otežili delo, saj bo v prihodnji sezoni težje najti luknje v pravilih, s katerimi bi izboljšali delovanje svojih agregatov.