Trojna zmaga Ducatijev v Valencii, Rossi se je poslovil z desetim mestom

Avtor prispevka: , objavljeno 14. novembra 2021 .

Francesco Bagnaia je sezono 2021 na zadnji letošnji dirki MotoGP okronal s še eno zmago, uspeh Ducatija pa sta dopolnila še Jorge Martin, ki je upravičeno osvojil naziv novinca sezone, in Jack Miller, ki sta poskrbela, da je italijanski proizvajalec motociklov v Valencii slavil svojo prvo trojno zmago, s to pa je naslov prvaka med moštvi svojila tovarniška ekipa Ducatija. A zmago Bagnaie in slavje Ducatija je zasenčilo slovo legende MotoGP, Valentina Rossija. The Doctor je dočakal čustveno slovo od dirkanja na dveh kolesih, potem ko je na svoji zadnji dirki kariere rednega dirkača osvojil deseto mesto.

Jorge Martin je dirko odlično začel z najboljšega štartnega položaja, a že v drugem krogu ga je napadel in za kratek čas prehitel Miller, ki je moral vodstvo znova prepustiti mlademu dirkaču, nato pa še eno Joanu Miru.

Rossi je dirko začel z desetega mesta in pridobil eno, katero pa je nato kmalu spet izgubil proti Johannu Zarcu. V ospredju je Bagnaia prehitel Mira za drugo mesto, prvak sezone 2020 pa je nato zdrsnil še na četrto mesto, ko se je mimo njega odpeljal moštveni kolega Alex Rins. Španec na Suzukiju je nato izzval tudi Bagnaio.

Fabio Quartararo, prvak letošnje sezone, je napadel Millerja in prevzel peto mesto, Rossi pa je uspešno sledil Bradu Binderju in Johannu Zarcu, dokler ga ni Enea Bastianini prehitel in potisnil na enajsto mesto.

Takaaki Nakagami je sezono končal še z enim padcem. Japonec je bil prvi izmed dirkačev, ki se je znašel na tleh, medtem pa je v ospredju Martin še naprej suvereno vodil. Bagnaia je prehitel Rinsa na drugem mestu, dirkač Suzukija pa je v enajstem krogu padel in odstopil.

Bagnaia je pripravil napad za vodstvo in ga izpeljal v zadnjem ovinku, nato pa postavil najhitrejši čas kroga na dirki in Martinu pobegnil na štiri desetinke sekunde prednosti. Miller je za njima dohiteval Mira in ga devet krogov pred koncem dirke s poznim zaviranjem v drugem ovinku tudi prehitel. Avstralec je nato dohitel tudi vodilno dvojico in ju v predzadnjem krogu skoraj ujel, a je Martin nato odgovoril na napad in postavil nov najboljši čas kroga, ter ubranil svoje drugo mesto.

Mir je ubranil pozen napad Quartararoja, ki je ostal peti, znotraj prve deseterice pa so končali še Zarco, Binder Bastianini, Aleix Espargaro, ter Rossi.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish